menu

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

Ο Μάρτιος στη Λαογραφία

-Ο Μάρτιος ή Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, τρίτος κατά σειρά μήνας του χρόνου του πολιτικού έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες .
-Πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο θεό του πολέμου  Mars (Μαρτίους)  δηλ. τον Άρη. Όπως λέει η ρωμαϊκή ιστορία οι ιδρυτές της Ρώμης, Ρώμος και Ρωμύλος, ονόμασαν αυτόν τον πρώτο μήνα Μάρτιο, προς τιμή του πατέρα τους και γενάρχη των Ρωμαίων του θεού Άρη.
-Ο Μάρτης δεν ήταν μόνο Θεός του ↴↴↴

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Έφυγε από τη ζωή η Κυριακή Ιμβρόγλου - Καρεπίδου συζ. Δημητρίου

-Έφυγε από τη ζωή σήμερα (27-2-2025) η Ιμβρόγλου-Καρεπίδου  Κυριακή, συζ. Δημητρίου, γεν. 1958, κάτοικος εν ζωή Λακκιάς Βασιλικών Θεσσαλονίκης (με καταγωγή από Παλιουριά Γρεβενών). 

-Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί αύριο (28-2-2025) και ώρα 10.00'  στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Λακκιάς Βασιλικών Θεσσαλονίκης.

-Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.-

opaliouriotis.gr

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Δελτίο τύπου (13-2-2025) της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την οδική σύνδεση των νομών Λάρισας και Γρεβενών

Δελτίο Τύπου  13-2-2025
Συνεργασία Περιφερειών Θεσσαλίας και Δυτ. Μακεδονίας για τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης τους.

Την αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης των νομών Λάρισας και Γρεβενών με τη νέα χάραξη του οδικού τμήματος Αγιόφυλλου- Δεσκάτης -Ελασσόνας στοχεύουν οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας τους.

Στη συνάντηση εργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Γρεβενών Ιωάννη Τσακνάκη και τον Δήμαρχο Δεσκάτης Δημήτρη Κόττα, αφού↴↴↴

Προχωρά η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Γρεβενών – Σημαντικές συζητήσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής

-Χθές (19-2-2025), πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βουλευτή Γρεβενών κ. Θανάση Σταυρόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Τσακνάκη Ιωάννη με την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Στυλιανή (Λίνα) Μενδώνη, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

-Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι προχωράμε στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Γρεβενών, το οποίο θα στεγαστεί στον ↴↴↴

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Το Ψυχοσάββατο (Ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών)

-Το Ψυχοσάββατο είναι ημέρα για να μας θυμίζει ότι η ζωή μας δεν σταματά με τον θάνατο και  μας ταξιδεύει πέρα από εκεί που ο νους αδυνατεί να περάσει. Το ταξίδι αυτό το κάνει η αγάπη μας για εκείνους που σωματικά δεν είναι κοντά μας. 
-Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής δεσπόζει η λατρεία των νεκρών με τα Ψυχοσάββατα.
-Ψυχοσάββατο όμως θεωρείται κυρίως το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Απόκρεω (Κρεατινής) και το ↴↴↴

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Γεωργίας του Φίλιππου Ι. Καρυπίδη

Το Μέλλον Της Ευρωπαϊκής Γεωργίας Του Φίλιππου Ι. Καρυπίδη by opaliouriotis.gr on Scribd

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Πως ξεκίνησε η Τσικνοπέμπτη

-Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή   όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού.
-Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των ↴↴↴ 

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές πέρασαν από την Παλιουριά Γρεβενών και έχουμε τα πρώτα θύματα

-Σαν σήμερα  10 Φεβρουαρίου 1944, ημέρα του Αγίου Χαραλάμπους, οι Γερμανοί κατακτητές πέρασαν με βαρύ οπλισμό από την Παλιουριά Γρεβενών πηγαίνοντας  προς τη Δεσκάτη.  Στο πέρασμά τους έκαψαν τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου (που ήταν κτίσμα του 17ου αιώνα), το δημοτικό σχολείο και 55 σπίτια από τα 85 του χωριού. Λεηλάτησαν το χωριό και πήραν μαζί τους οικιακά είδη, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό και πολλά ζώα.   Επίσης με την αναχώρηση από την Παλιουριά  έριξαν όλμους στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στη Μπουνάσια και αλλού όπου  είχαν καταφύγει οι κάτοικοι  για να προφυλαχθούν.

-Την ημέρα αυτή (10-2-1944) είχαμε και τα πρώτα θύματα από το χωριό μας  και είναι οι: ↴↴↴

Εγκλήματα του ναζισμού σε Δεσκάτη, Δήμητρα και Παλιουριά το Φεβρουάριο του1944, του Δημ. Γαλάνη

Στις 23/12/1942 τμήμα του ΕΛΑΣ Ολύμπου εισέρχεται στη Δεσκάτη. Έκτοτε - με την καθοδήγηση των οργανώσεων ΚΚΕ και ΕΑΜ- η περιοχή ανήκει πλέον στην Ελεύθερη Ελλάδα και αναπτύσσεται το μεγάλο αντιστασιακό κίνημα που συνέβαλε αξιοζήλευτα στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Καρφί για τους καταχτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους!

Το επιτελείο του Στρατιωτικού Διοικητή Θεσ/νίκης – Αιγαίου σχεδίασε την ↴↴↴

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025

Εργασίες προστασίας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλιουριά Γρεβενών

-Συνέχεια της από 20-12-2024 ανάρτησης για το θέμα (κλικ εδώ), γνωρίζεται ότι η πρώτη προσπάθεια προστασίας της στέγης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου με νάιλον (εικόνες στην προηγούμενη ανάρτηση) απέτυχε με την πρώτη θεομηνία.

-Τελικά βρέθηκαν κεραμίδια (παλιά - παραδοσιακά) που είχε ο κ. Πουλατσίδης Λάζαρος του Παύλου, τα οποία διέθεσε και τοποθετήθηκαν στη στέγη του ναού.

-Επίσης μερική ξηλεία που χρειάστηκε  διέθεσε ο κ. Γιάτσος Ιωάννης από Γρεβενά.-

opaliouriotis.gr


Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Η μπλε σχολική ποδιά και το πηλίκιο - Αναμνήσεις από το παρελθόν !!!

 μαθητική στολή είναι ένα ειδικό ένδυμα - ένα σύνολο τυποποιημένων ρούχων - το οποίο χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμη και σήμερα πολλά  κάνουν χρήση της μαθητικής στολής 
-Στην Ελλάδα το πηλίκιο (καπέλο) με την κουκουβάγια  βάσει νόμου του Υπουργείου Παιδείας καταργήθηκε το  1964  από  τα Δημόσια Γυμνάσια και η μπλε ποδιά των ↴↴↴ 

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Υπαπαντή του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου )

Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Εορτάζεται στις  2 Φεβρουαρίου, μαζί με την ↴↴↴

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

Ο Φεβρουάριος στη λαογραφία

-Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος προέρχεται από το ρήμα «εξαγνίζω» (februum) λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februa Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας») που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.

-Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες  ↴↴↴

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *