menu

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η Παλιουριά Γρεβενών στο διάβα των αιώνων"

Εκδόθηκε και είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων το βιβλίο "Η Παλιουριά Γρεβενών στο διάβα των αιώνων -Ιστορία-Λαογραφία-Τοπωνύμια". 

«Η ανάγκη καταγραφής της ιστορίας ενός τόπου δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Τον 20ό αιώνα έγινε επιτακτικότερη η ανάγκη μελέτης του πολιτισμού και της παράδοσης. Μέσα από την ιστορική έρευνα προέκυψαν πολλά στοιχεία χρήσιμα στον νέο αναγνώστη και τον ερευνητή ή μελετητή του τόπου μας.
Η Παλιουριά και η περιοχή της είχε την τύχη να εξελιχθεί η φυσική της ομορφιά και παράλληλα η πολιτιστική της κληρονομιά να γίνει αντικείμενο ευρύτερων μελετών. Όμως αρκετά θέματα ξεχασμένα είτε διάσπαρτα σε αρχειακές πηγές, αλλά και  ↴↴↴  
γεγονότα και συμβάντα τα οποία είναι ιστορική μνήμη των προγόνων μας δεν πρέπει να χάνονται.
 Η αδήριτη ανάγκη πληρέστερης γνώσης του παρελθόντος αποτέλεσε τον οδηγό για την παρούσα συγγραφή η οποία στο μέλλον θα αποτελεί ίσως εφαλτήριο για την συνεχή πρόοδο του τόπου και του πολιτισμού μας.

Υπό το πνεύμα των αναφερομένων θεωρώ ότι με το παρόν πόνημα εμπλουτίζεται και η Ελληνική Γραμματεία και ευελπιστώ ότι θα την χρησιμοποιήσουν για την περεταίρω ιστορική έρευνα, αλλά και την συνέχεια της παράδοσής μας, κυρίως οι νέοι μας και οι απανταχού Παλιουριώτες.». 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Κεφ. Α’). ΤΟ ΓΕΩΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΝΑΣΑΣ (ΜΠΟΥΝΑΣΙΑΣ)

Κεφ. Β’). Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑΣ

1. Στην Αρχαιότητα   
2. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους
3. Κατά την Οθωμανική κατοχή (1393-1912)
4. Η Παλιουριά το 1903

Κεφ. Γ’). Η ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ
Κεφ. Δ’). ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΝΤΙΩΝ στην ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ (1928)
Κεφ. Ε’). ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙΟΥ ΤΟ 1932
Κεφ. Στ‘). Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑΣ        
Κεφ. Ζ‘). Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Κεφ. Η‘). ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑΣ
Κεφ. Θ‘). Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΔΟΞΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑΣ»

Κεφ. Ι‘). ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. Η νέα τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ (Λίμνη Ιλαρίωνα)
2. Το Φαράγγι της Σκάλας
3. Βρύσες της περιοχής

Κεφ. Ια’). ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

1. Ιερά Μονή Ευαγγελισμού – Παναγία Μπουνάσιας
2. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
3. Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου
4. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
5. Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου
6. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
7. Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας
8. Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής

Κεφ. Ιβ΄). ΗΘΗ – ΕΘΙΜΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ

1. Χριστούγεννα, Κάλαντα και Γουρνοχαρά
2. Πρωτοχρονιά και τα Ρουγκατσάρια
3. Τα Θεοφάνεια - Φώτα
4. Οι Αποκριές - Ο Χάσκας της Αποκριάς
5. Οι Λαζαρίνες (Το Σάββατο του Λαζάρου)
6. Κυριακή των Βαΐων
7. Ο Κλήδονας
8. Τα Νυχτέρια
9. Ο Γαλόμετρος (Το Γαλομέτρημα)
10. Το Πανηγύρι μας (2 Μαΐου) 

Κεφ. Ιγ‘). ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ

1. Τα Λαζαριάτικα (Του Λαζάρου)
2. Τα Πασχαλιάτικα (Της Λαμπρής)
3. Του Γάμου (Νυφιάτικα)
4. Ιστορικά - Πολεμικά 
5. Τα Τραπεζιάτικα (Της Τάβλας)
6. Διάφορα
7. Του Καλοκαιριού (Θέρους)
8. Της Ξενιτιάς
9. Νανουρίσματα
10. Μοιρολόγια
11. Τα Μαγιάτικα (Μαΐου)

Κεφ. Ιδ‘). ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Κεφ. Ιε‘). ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Μαθητές του σχολείου μας
2. Εκδηλώσεις του Συλλόγου μας
3. Αναμνήσεις στην Παλιουριά
4. Έγγραφο απαλλοτρίωσης 1932
5. Μονή Μπουνάσιας – Σημειώσεις

Επίλογος. Έργο και συγγραφέας

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

             Πληροφορίες
     Στέργιος Γ. Παλπάνης
(e-mail: st.palpanis@gmail.com 
Τηλ. 2462035098 - 6974044784) 


Σχετικοί Σύνδεσμοι 

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Ακολουθούν Σχόλια - Επιστολές 


9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18:29

    Το πόνημά σας είναι πολύτιμο καθώς συμβάλει στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και στην προαγωγή του ερευνητικού έργου της Υπηρεσίας μας.
    Θερμά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο έργο σας!

    Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18:30

    Αγαπητέ μου Στέργιο

    Πήγα σήμερα πρωί-πρωί, παρά τα περιοριστικά μέτρα, στο ταχυδρομείο και παρέλαβα το βιβλίο σου, που είχες την ευγενή καλοσύνη να μου στείλεις και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό. Όπως κι αν σου περιγράψω τη χαρά, τη συγκίνησή, και (δε σου το κρύβω), την περηφάνια μου, δεν θα το πιστέψεις. Σαν να κρατώ στα χέρια μου ολόκληρη την Παλιουριά, το χωριό και τους ανθρώπους του. Δεν το διάβασα φυσικά κιόλας σε λίγες ώρες. Όμως το φυλλομέτρησα με υπομονή, διαβάζοντας κάπου-κάπου και κάποια παράγραφο, και είδα τη δουλειά που έχεις κάνει. Οι πρώτες βιαστικές μου εντυπώσεις είναι άριστες. Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά. Τα πρώτα κεφάλαια, καθώς και πιο κάτω οι σελίδες που αφιερώνεις στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, έχουν πολλή δουλειά επιστημονικά ερευνητική. Θαύμασα και καμάρωσα τη μεθοδικότητα και την ερευνητική σου ικανότητα. Τα στοιχεία που με πολλή υπομονή και δουλειά συγκέντρωσες για την ιστορία του χωριού είναι πολύτιμα. Οι πηγές που κατέφυγες για να τα συγκεντρώσεις, δείχνουν τις ικανότητες, αλλά και το μεράκι, το πάθος σου να προσφέρεις στο χωριό και τους χωριανούς σου. Σε συγχαίρω.
    Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που, όπως πιο πάνω έγραψα, μια ματιά μόνο έριξα σε κάθε σελίδα, με ταξίδεψαν, ζωντάνεψαν αναμνήσεις, με γέμισαν νοσταλγίες. Το αγαπημένο παλιό σχολείο, βουβό τώρα από τις φωνές και τα τραγούδια δεκάδων παιδιών του ….τότε. Με πήγες σε κάθε γνώριμο εκκλησάκι και τα είδα τώρα όλα ανακαινισμένα. Ήπια νερό από τις πολλές γνώριμες βρύσες μέχρι κι από τη βρύση της λίμνης, ψηλά στο βουνό. Μ’ ανέβασες στο Μοναστήρι να προσκυνήσω και ν’ αγναντέψω. Με πήγες στο φαράγγι της Σκάλας να ξανακυνηγήσω φασιά με την καταπληκτική παρέα ….του τότε. Ξαναμπήκα μαζί με τον κυρ Βαγγέλη και το γαϊδαράκο του στο θρυλικό καρούλι. Ξαναπέρασα την χωρίς γέφυρα πλημυρισμένη Σούτσα και τα Λάκκο.

    Μα και τα ήθη και έθιμα του χωριού, όλα τα πέρασες σαν κινηματογραφική ταινία από μπροστά μου. Ξανάζησα γιορτές και πανηγύρια σαν τα Ρουγκατσάρια με τον αλή αράπη, τον κατσούλη, τις μπούλες και τους καπετάνιους, και θυμήθηκα του 1968 αλή αράπη τον Κώστα Ζιανό και κατσούλη το Σπύρο Μ. Ζιανό. Ακόμη μου ζωντάνεψες τις Γουρνοχαρές, τις Λαζαρίνες, τους χορούς και τα τραγούδια απ’ τις γυναίκες στην αυλή της εκκλησίας του Άι Νικόλα , τις Πρωτομαγιές στην Αγία Κυριακή και τόσα άλλα….
    Τα τραγούδια που έχεις συγκεντρώσει είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, πολύτιμος θησαυρός, που πρέπει να ζήσει και να διατηρηθεί όσο θα ζει το χωριό. Ευτυχώς τα κατέγραψες πριν χαθούν, θυσία στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και του εκμοντερνισμού. Μπράβο και σε σένα, αλλά και σε κείνους/ες που τα κράτησαν στη μνήμη τους και σου τα παρέδωσαν.
    Τι να πω όμως για τις καταπληκτικές φωτογραφίες που περιέλαβες στο βιβλίο, που ζωντανεύουν μνήμες από πρόσωπα αγαπημένα που έχουν φύγει, αλλά ζωντανεύουν και την κοινωνική ζωή του χωριού, τις εργασίες, τα έθιμα, τη φύση…

    Το βιβλίο σου, Στέργιο, είναι πολύτιμο για κάθε Παλιουριώτη και φίλο της Παλιουριάς. Οι σημερινοί νέοι, αλλά και οι γενιές που θα ‘ρθουν πρέπει να ξέρουν πού και πώς έζησαν οι παππούδες τους. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΊΖΩ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΛΟΤΆΞΙΔΟ

    Με την αγάπη και εκτίμησή μου

    ο δάσκαλός σου

    Κώστας Ανδρεδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18:33

    Αξιότιμε κ. Παλπάνη κατόπιν επισταμένης μελέτης του έργου σας θεωρώ υποχρέωση μου να αναφερθώ ότι το ιστορικό αυτό πόνημά σας, το οποίο προβάλει το πολιτισμό της Παλιουριάς και όχι μόνον, αναδεικνύει την Χριστιανικότητα του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, αλλά επίσης και τις αντιξοότητες οι οποίες ακολουθούν διαχρονικά την ύπαιθρο.

    Ο τίτλος βεβαίως είναι ακριβέστερος των αναφερομένων μου, διότι πράγματι η μελέτη σας αυτή μεταφέρει τον αναγνώστη από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα με σαφήνεια και πληρότητα. Η ιστορία είναι σαν τις ρίζες του δέντρου οι οποίες όσο βαθύτερες είναι, τόσο πιο ασφαλές είναι και το δέντρο στους ανέμους και στις θύελλες.
    Η πληρέστατη αναφορά σας στον Ποντιακό Ελληνισμό της Παλιουριάς σαφώς είναι ένα επίσης σημαντικό ιστορικό εθνικό και στοιχείο το οποίο συμβάλλει στην εθνική Ιστορική Μνήμη.

    Η εικονογραφία του βιβλίου σας, είναι μια επίσης σπουδαία υπόθεση διότι φέρνει στην μνήμη των κατοίκων νέων και παλιών ενθυμίσεις και ακούσματα τα οποία προσδίδουν ψυχική δύναμη για το αύριο και προοπτική εξέλιξης πνευματικής και της συνακόλουθης οικονομικής ανοδικής τάσης.

    Η αισθητική αρτιότητα του ανά χείρας μου, έργου σας και η εξαιρετική συγγραφική δουλειά σας αλλά και το στήσιμο του όλου βιβλίου, σίγουρα περιποιεί τιμή στο ωραίο χωριό σας και αναφανδόν είναι επιπρόσθετο σημάδι αγάπη σας για τον τόπο σας την Παλιουριά Γρεβενών.

    Εύχομαι αυτά να εκτιμηθούν και από τους αρμόδιους φορείς, τόσο του νομού αλλά και της περιφέρειας γενικότερα καθότι πέραν των αναφερθέντων το πόνημά σας είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα χρήσιμη μελέτη, ικανή να προσφέρει στον αναγνώστη ο οποίος θα καταπιαστεί μαζί της εξαιρετικά χρήσιμες γνώσεις αλλά και συμπεράσματα.

    Με σεβασμό και εκτίμηση στο έργο σας
    Παπαλουκάς Χαράλαμπος
    Συγγραφέας Ερευνητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18:35

    Σας συγχαίρω για την καθ’ όλα αξιέπαινη προσπάθεια συγγραφής ενός βιβλίου που αποτελεί, τρόπο τινά, μια πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, όχι μόνο στενά της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας. Παράλληλα, δεν μπορώ να κρύψω και τη συγκίνησή μου, διότι προερχόμενος κι εγώ από ένα χωριό της Κοζάνης (Δαμασκηνιά Τσοτυλίου) μέσω των περιγραφών διάφορων πολιτιστικών δρωμένων ξαναθυμήθηκα σκηνές και περιστατικά που έχω ζήσει, μικρό παιδί, στον τόπο καταγωγής μου. Εύχομαι, πραγματικά, το βιβλίο σας να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια και, παράλληλα, να συνεχίσετε τις προσπάθειες για την ανάδειξη τόπων και γεγονότων της Μακεδονίας.
    Με εκτίμηση
    Χρήστος Ζηκούλης
    Κλασσικός Φιλόλογος - Συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19:00

    Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών σας ευχαριστεί βαθύτατα για τη δωρεά του βιβλίου – πονήματός σας, με τίτλο «Η Παλιουριά Γρεβενών στο διάβα των αιώνων».
    Ένα βιβλίο, όπου εξαχνώνεται η αγάπη σας για την ιδιαίτερη πατρίδα, για την Παλιουριά, και περιτυλίγει τον αναγνώστη με την άρρητη γνώση της ιστορικής διαδρομής της Παλιουριάς στο διάβα των αιώνων.
    Τα κεφάλαια που το συναπαρτίζουν, το καθένα χωριστά, μοιάζουν ως καλοδουλεμένα μάρμαρα, που είναι συγκολλημένα με τον αρμό αυτής της ξεχωριστής αγάπης. Η διαδοχική τους τοποθέτηση σου δίνει την αίσθηση ότι χτίζουν έναν όμορφο δωρικό κίονα, που απέριττα, χωρίς φτιασιδώματα, δείχνει τη μεγαλοπρέπειά του.
    Μάρμαρα – καταγραφές με την ελάχιστη φθορά στα χρόνια που πέρασαν. Μάρμαρα που κουβαλούν το διαχρονικό του φορτίο, πλέον αχάρακτο, για το ταξίδι στα χρόνια που ακολουθούν. Καταγραφές, που φορτίζουν συναισθήματα, από εικόνες και φέρνουν μνήμες, για τις δύσκολες, ενδεδυμένες συνθήκες με την ταπεινή ύφανση της βιοπόρεψης, αλλά που, στη συλλογική μας αναπόληση, παίρνουν την πιο κοσμοπολίτικη μεγαλοπρέπεια.
    Αγαπητέ Στέργιο, οι μελλοντικοί ερευνητές δεν θα σκαλίζουν πλέον τις πλαγιές του «Κεραμαριού» για να πάρουν πληροφορίες για την Ιστορία του Τόπου, αλλά θα προστρέχουν στο ομορφόδετο βιβλίο σου, που απλόχερα θα τους δίνει τη γνώση για την Ιστορία των τελευταίων δύο αιώνων.
    Το βιβλίο σου θα κοσμεί την προθήκη των Γρεβενιώτικων Συγγραφέων.
    Σου ευχόμαστε υγεία και δημιουργική δύναμη.-

    Ο προϊστάμενος
    Ζαγκανίκας Σίμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19:11

    Αξιότιμε κύριε Παλπάνη
    Με την παρούσα επιστολή εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για τη δωρεά προς τη Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών της κάτωθι αξιολογότατης μελέτης σας:
    «Η Παλιουριά (Ζημνιάτσι) Γρεβενών. Στο διάβα των αιώνων: Ιστορία, λαογραφία, τοπωνύμια. (τυπ.) Μέμφις, 2019.
    Το βιβλίο έχει καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης, βρίσκεται ήδη στη διάθεση του αναγνωστικού μας Κοινού, και η περιγραφή του θα εμφανίζεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση ( http://www.opac.ems.gr:92/) μετά τις 4 Δεκεμβρίου 2019.
    Με Τιμή
    Κωνσταντίνος Κουρούδης
    Προϊστάμενος Βιβλιοθήκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19:18

    Αγαπητέ φίλε και συγχωριανέ Στέργιο
    Μελετώντας το πόνημά σου « Η Παλιουριά Γρεβενών στο διάβα των αιώνων», η λέξη συγχαρητήρια θα ήταν πολύ μικρή, για να εκφράσω (ο ελάχιστος) την κριτική μου.
    Αποτελεί την πρώτη επίσημη επιστημονική έρευνα ιστορίας και παραδόσεως του χωριού μας. Προηγήθηκε μεν η ιστορική έρευνα του αοιδίμου θεολόγου Χρίστου Λιόλιου εκ Κατάκαλης, η οποία επεκτάθηκε στα χωριά της Φιλουριάς, αλλά η δική σου είναι εμβριθής στα της Παλιουριάς γενόμενα.
    Καλύπτονται όλες οι φάσεις της ιστορίας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, με όσα στοιχεία και πηγές υπάρχουν, ενώ παράλληλα έρχονται στο φώς άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας και παράλληλα δίνονται απαντήσεις σε ερωτηματικά που σχετίζονται επί του θέματος. Αξιόλογη είναι και η εκτενής μελέτη στα παιχνίδια, στα τοπικά τραγούδια και στα έθιμα, τα οποία η λαίλαπα του σύγχρονου ανθρώπου έχει αποτεφρώσει. Συγκινητική είναι η εξιστόρηση της ελεύσεως των Ποντίων, τα χωριά καταγωγής αλλά και τα τραγούδια, στα οποία αποτυπώνεται ο πόνος της κακουχίας και του ξεριζωμού που υπέστησαν οι πρόγονοί μας εκ Πόντου, η «φύτρα του Γένους» όπως χαρακτηρίστηκαν υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
    Η απλότητα και η γλαφυρότητα του λόγου, η καλαίσθητος εμφάνιση και η παρουσίαση των φωτογραφιών, καθιστούν το βιβλίο ευχάριστο προς ανάγνωση. Το σπουδαιότερο όλων όμως είναι ότι γράφτηκε με μεράκι, ειλικρινή και ανυπόκριτο αγάπη, την οποία και αποδεικνύεις άλλωστε καθημερινά με την δημιουργία και διατήρηση του ιστότοπου « opaliouriotis», για τον οποίο εργάζεσαι αόκνως και ανιδιοτελώς.
    Εύχομαι ο Θεός να σε κρατύνει, μετά της οικογενείας σου, εν υγεία και να συνεχίσεις καρποφόρα την έρευνά σου.

    Μετά τιμής και σεβασμού
    Παπακων/νου Ιωαν. Νικόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19:35

    Αξιότιμον
    κ. ΣΤΕΡΓΙΟΝ ΠΑΛΠΑΝΗ

    Έλαβα το ωραίο βιβλίο σας «Η ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» και σας ευχαριστώ θερμά.
    Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τον μόχθο σας και την επιμονή σας.
    Εύχομαι ο δωρεοδότης Κύριός μας να σας χαρίζει πλούσια τα δώρα της αγάπης Του και παρακαλώ να με μνημονεύετε.

    Με ευχαριστίες
    Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
    Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΑΒΙΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19:17

    Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας. Μεγάλη προσφορά για τον τόπο καταγωγής της μητέρας μου.
    Αν.Κοκκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *