menu

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Η ερευνήτρια του istorima.org Μωυσιάδου Παναγιώτα του Γεωργίου με αφηγητή τον Παύλο Πουλατσίδη στην Παλιουριά Γρεβενών

«Μέσα σε αυτή την πέτρα είναι η ζωή του παππού μου, της μάνας μου και του πατέρα μου. Όλα εδώ μέσα είναι!»

Η ερευνήτρια του istorima.org Μωυσιάδου Παναγιώτα του Γεωργίου επισκέφθηκε τον κ. Παύλο Πουλατσίδη του Στυλιανού στις 19-8-2020 στην Παλιουριά Γρεβενών και πήρε την παρακάτω αφήγηση. 

Μετά την περίληψη πατήστε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για μετάβαση στη σελίδα για να δείτε τις ενότητες και την απομαγνητοφώνηση.

Περίληψη

Ο αφηγητής αναφέρεται σε ιστορίες από τη ζωή της μητέρας του, τις οποίες ↴↴↴

του εξιστορούσε η ίδια όταν ήταν μικρός. Η κεντρική ιστορία αφορά στην εκδίωξη των Ελλήνων του Πόντου από επιχειρήσεις του Τοπάλ Οσμάν και του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι Πόντιοι έγιναν αντάρτες στα βουνά του Πόντου, κλέβοντας τρόφιμα από τα τούρκικα χωριά και προσπαθώντας να επιβιώσουν μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών επί Βενιζέλου. Η οικογένεια του αφηγητή ανήκε ανάμεσα στους εκδιωχθέντες. Επίσης, ο αφηγητής μιλά για την εμπειρία του, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά του όταν επέστρεψε και ξαναπάτησε τα πάτρια εδάφη. Τέλος, εξιστορεί και την εμπειρία μιας γυναίκας που γύρισε στην Τουρκία μετά από πολλά χρόνια με σκοπό να βρει το παιδί της, το οποίο είχε εγκαταλείψει εκεί σε ηλικία ενός έτους.

κλικ ΕΔΩ για την αφήγηση στο istorima.org

opaliouriotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *