menu

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Η ερευνήτρια του istorima.org Μυρτσιώτη Μαρία του Αντωνίου με αφηγήτρια την Σοφία Εκουτσόγλου στην Παλιουριά Γρεβενών

«Ο Κόσμος της Σοφίας: Λαογραφικό Μουσείο Παλιουριάς»

Η ερευνήτρια του istorima.org Μυρτσιώτη Μαρία του Αντωνίου επισκέφθηκε στις 28-5-2022 την κ. Σοφία Εκουτσόγλου στην Παλιουριά Γρεβενών και πήρε την παρακάτω αφήγηση. 

Μετά την περίληψη πατήστε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για μετάβαση στη σελίδα για να δείτε τις ενότητες την απομαγνητοφώνηση και φωτογραφίες.

Περίληψη

Η λαογραφία ήταν πάντα η μεγάλη αγάπη και το μεράκι της Σοφίας Εκουτσόγλου ή αλλιώς «Φιρφίρου». Η αγάπη αυτή την οδήγησε στη ⇓⇓⇓

δημιουργία ενός μικρού λαογραφικού μουσείου στο σπίτι της, που επικεντρώνεται σε χρηστικά αντικείμενα των κατοίκων της περιοχής και φέρει το όνομα «Ο Κόσμος της Σοφίας, Λαογραφικό Μουσείο Παλιουριάς». Εξηγεί το περιστατικό που την οδήγησε σε τούτη την απόφαση και παραθέτει κάποια από τα αντικείμενα που έχει συγκεντρώσει. Η παρουσίαση των εκθεμάτων διακόπτεται από την εξιστόρηση του συμβάντος που κρύβεται πίσω από το καλλιτεχνικό της όνομα. Επιστρέφει έπειτα στην προέλευση των αντικειμένων, μιλάει για εκείνους που βοήθησαν και μοιράζεται τα συναισθήματα και τα αγαπημένα της αντικείμενα. Όλα αυτά ξυπνούν αναμνήσεις παλιές και την οδηγούν στην αφήγηση περιστατικών από τα νεανικά της χρόνια και το παρελθόν. Το κεφάλαιο του μουσείου ολοκληρώνεται με την αναφορά στους επισκέπτες και την παρουσίαση κάποιων πρόσθετων ειδών. Ως λάτρης της παράδοσης, προβάλλει επίσης, τη συμμετοχή της στα έθιμα και καταλήγει με το έθιμο του Κλήδονα.

κλικ ΕΔΩ για την αφήγηση στο istorima.org

opaliouriotis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *