menu

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΣΑΜΠΟΤΑΖ στα Σάββατα με πολιτικά, παραπολιτικά, πολιτιστικά δρώμενα - Η Βίκυ Παπαλουκά στην Παλιουριά

Μην χάσετε αυτό το Σάββατο στις 16:00 την εκπομπή ΣΑΜΠΟΤΑΖ που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Βίκυ Παπαλουκά στο πρώτο κανάλι της Δυτικής Μακεδονίας το Flash TV .

Επίσης με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην όμορφη Παλιουριά με τους χαμογελαστούς ανθρώπους της, με τον καταπληκτικό Πολιτιστικό Σύλλογο "Η ΒΟΥΝΑΣΑ" όπου ο Πρόεδρος  κ. Χρήστος Τζαλαμπίρας αλλά και οι γυναίκες του Συλλόγου, η Σταυρούλα, η Μαρία, η Αναστασία και η Βούλα, υποδέχτηκαν την εκπομπή ΣΑΜΠΟΤΑΖ του καναλιού Flash Tv, με παραδοσιακά ↴↴↴

εδέσματα και γιορτινή διάθεση ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές και τραγουδώντας.

Ιστορίες από την αρχή της ύπαρξης της κοινότητας με το όνομα  Ζημνιάτσι αφού κατοικείται από παλαιοτάτων χρόνων καθώς αποτελούσε σημαντικό εμπορικό πέρασμα, κατά τη βυζαντινή περίοδο αλλά και διασταύρωση των μεγάλων δρόμων μας εξιστόρισε ο συγγραφέας κ. Στέργιος Παλπάνης .

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Παλιουριάς είναι, αναμφίβολα, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας ή της Μπουνάσσας, το οποίο κτίστηκε τον 14ο αιώνα. Μάθαμε ότι αρχικά, ήταν γυναικεία μονή αλλά μετατράπηκε σε ανδρώνα. Λειτουργούσε, παράλληλα, ως κρυφό σχολειό, ως νοσοκομείο αρρώστων, φυματικών, ψυχασθενών και αργότερα, τραυματισμένων Μακεδονομάχων. Εκεί φιλοξενήθηκε ο αγωνιστής για την απελευθέρωση των Γρεβενών, Θεόδωρος Ζιάκας αλλά και ο Παύλος Μελάς.

Σήμερα η εγκατάλειψη του μοναστηριού και η παραμέληση από την πολιτεία , χρήζουν άμεσης στήριξης διότι εκτός από την ανοικοδόμηση που στερείτε προόδου, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση για να μείνουν μοναχοί ή μοναχές εκεί.

Η θέα είναι σαν να βρίσκεσαι σε αεροπλάνο και πετάς πάνω από την γή στο βάθος μπορείς να ξεχωρίσεις τοπικές κοινότητες ακόμα και ως το Δοτσικό.


Την έκπληξη στο αφιέρωμα για την Παλιουριά την κάνει η κυρία Σοφία με την λαογραφική της συλλογή από προσωπική έκθεση από κειμήλια που συλλέγει τα τελευταία 20 χρόνια σε έναν χώρο κάτω από το σπίτι της με όνειρο να γίνει η έκθεση-μουσείο στον Πολιτιστικό Σύλλογο που βρίσκεται στο Πρώτο Δημοτικό και να πάρει την λάμψη που της πρέπει η συγκεκριμένη συλλογή μαζί με τις αμέτρητες φορεσιές που έχει στην κατοχή του Η ΒΟΥΝΑΣΑ.

Η λίμνη  του Ιλαρίωνα μεταμορφώνει την Παλιουριά σε παραλίμνιο χωριό με μια άγρια φύση να συνοδεύει στον πίνακα ζωγραφικής που συνθέτει η ομορφιά της κοινότητας.

πηγή: https://www.greveniotisa.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *