menu

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Η μπλε σχολική ποδιά και το πηλίκιο - Αναμνήσεις από το παρελθόν !!!

 μαθητική στολή είναι ένα ειδικό ένδυμα - ένα σύνολο τυποποιημένων ρούχων - το οποίο χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμη και σήμερα πολλά  κάνουν χρήση της μαθητικής στολής 
-Στην Ελλάδα το πηλίκιο (καπέλο) με την κουκουβάγια  βάσει νόμου του Υπουργείου Παιδείας καταργήθηκε το  1964  από  τα Δημόσια Γυμνάσια και η μπλε ποδιά των ↴↴↴ 
κοριτσιών με το άσπρο κολάρο (γιακά) έκτοτε άρχισε να περιορίζεται με αποτέλεσμα να καταργηθεί και αυτή. 
Οι συμμαθήτριές μου 1976
    
-Η  μπλε σχολική ποδιά έπαψε να είναι υποχρεωτική στις 6 Φεβρουαρίου 1982βάσει 
νόμου του Υπουργείου Παιδείας και η οποία "σημάδεψε" τα μαθητικά χρόνια πολλών.

-Η μπλε σχολική ποδιά με τον άσπρο γιακά, μαρτυρούσε την ιδιότητα του μαθητή και κατά ορισμένες απόψεις, υπηρετούσε την ομοιομορφία των μελών της μαθητικής κοινότητας και τη συνοχή της.

-Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς συνέρρεαν όλες οι μαθήτριες, συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων σε βιοτεχνίες, αλλά και μεγάλα καταστήματα για να αγοράσουν την ποδιά τους.

-Οι μαθητές αλλά και πολλοί γονείς δέχτηκαν με χαρά την κατάργηση  αυτή, υποστηρίζοντας πως η ποδιά περιόριζε την ελεύθερη ανάπτυξη της  προσωπικότητας και καταπίεζε τους μαθητές που ασφυκτιούσαν μέσα στους  γιακάδες.

-Σύμφωνα με τους πολέμιους, έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με παιδικά  στρατόπεδα, σύμφωνα με τους νοσταλγούς της, τα σχολεία σήμερα μοιάζουν  με παιδικές πασαρέλες.

-Στις μέρες μας μόνον χάριν της ομοιομορφίας παρατηρούμε κάποιες ειδικές στολές στις παρελάσεις.-

Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *