menu

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Παλιουριάς

-Ο ναός της Αγίας Παρασκευής ανήκε στο οικισμό Ζημνιάτσι (Παλιουριά Γρεβενών) Απανοχώρι, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που ιδρύθηκε (αλλά γνωρίζουμε ότι τον 18ο αιώνα η περιοχή βρίσκονταν σε άνθιση) και είχαν μείνει μόνο ερείπια (ντουβάρια) και το Ιερόν, του οποίου η ↴↴↴↴

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Παιδικό θέατρο "Το Μαύρο Ψαράκι" 2-8-2024 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγιάς Γρεβενών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγιάς (Τορνικίου) Γρεβενών σε συνεργασία με τον Δήμο Δεσκάτης σας προσκαλούν στο παιδικό θέατρο το Μαύρο Ψαράκι στις 2 Αυγούστου στις 20:30 στο προαύλιο χώρο του σχολείου!

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του Γεωπάρκου Γρεβενών Κοζάνης το οποίο είναι στην UNESCO και διεθνώς γνωστό σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.-

Πηγή: Παναγιά, Γρεβενών(Δήμος Δεσκάτης)

opaliouriotis.gr


Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» «Ο παππούς Whanganui» Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών 14 και 15-7-2024 στην Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου

Η τέχνη είναι ελκυστής μνήμης, ορίζοντα, προβληματισμού, συνέπειας … ένα εξαιρετικό νοήματος θεατρικό στην Ιερά Μόνη Τορνικίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών με δωρεάν είσοδο σε ένα απίστευτο τοπίο.

Εάν ακούγαμε τη φωνή των ποταμών;

Μάθετε την ιστορία του πρώτου ποταμού στην ιστορία που απέκτησε ανθρώπινα νομικά δικαιώματα. Μας αφορά; Πόσο μάλλον εμάς εδώ στα Γρεβενά!

Ποιος θα προστατέψει τα οφέλη του Αλιάκμονα και του Βενέτικου εάν ήταν ↴↴↴

Τοποθετήσεις Θεσμικών Προσώπων κατά την 1η επαναξιολόγηση (2024)

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης από την UNESCO (6 - 7 και 8-7-2024)

Η γεωλογική μας κληρονομιά αιχμή του δόρατος για να αναδείξουμε την ιστορία μας, τον πολιτιστικό μας πλούτο, την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και τις παραγωγικές μας δυνατότητες.

Η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη.

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Γρεβενών - Κοζάνης δείχνει το δρόμο αν και βρίσκεται στην αρχή μιας ↴↴↴

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» «Ο παππούς Whanganui» Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών

               Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 

Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» επιστρέφει για πέμπτη χρονιά  με θεματικό άξονα την έννοια της «Σύγκρουσης». Εστιάζοντας σε τέσσερις επιμέρους άξονες, όπως αυτών της εσωτερικής σύγκρουσης, της σύγκρουσης των πολιτισμών, της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς και της πολεμικής σύγκρουσης, οι καλλιτέχνες καλούνται να διερευνήσουν σημαντικούς τομείς, όπως την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης, την αλληλεπίδραση πολυπολιτισμικών στοιχείων, την πολυπλοκότητα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και των δεοντολογικών διλημμάτων, αλλά και να προβληματίσουν τους θεατές θέτοντας ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, που μπορεί να ↴↴↴ 

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

‘Εφυγε από τη ζωή η Κυριαζίδου Βασιλική, χήρα Γεωργίου

-Έφυγε από τη ζωή σήμερα (12-7-2024) η Κυριαζίδου Βασιλική, χήρα Γεωργίου, γεν. 1934, κάτοικος εν ζωή Παλιουριάς Γρεβενών. 

-Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί αύριο (13-7-2024) και ώρα 18.30΄  στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Παλιουριάς Γρεβενών.

-Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.-

opaliouriotis.gr   

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

"Εύφρων οίνος" από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών στις 13-7-2024 και ώρα 20.30΄

Φωλιασμένο ανάμεσα στη Βουνάσα και το Καλλίστρατο, δίπλα στον Αλιάκμονα, σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται το μοναδικό διώροφο καθολικό της Δυτικής Μακεδονίας που ανήκε στη Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου. Το καθολικό με δυο μονόχωρους κατάγραφους ναούς χρονολογείται  βάσει επιγραφών το 1481/2 ο άνω και το 1728-30 ο κάτω.  

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με το Δήμο Δεσκάτης, τον Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό Σύλλογο Παλιουράς «Η Βουνάσα» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγιάς  προσκαλεί το κοινό στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου,  σε μια γιορτή γευσιγνωσίας και γαστρονομίας, το Σάββατο 13 Ιουλίου και ώρα 8.30μμ. Εύφρων οίνος,…  από τα βαγένια έχουσι μέγιστα και ουσίας και γλυκοπάλαια στη σύγχρονη οινική παραγωγή των Γρεβενών

Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών

Εργατικές Κατοικίες 

51100 Γρεβενά 

τηλ.: 2462025403 

e-mail: efagre@culture.gr

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Δεσκάτης "Ιούλιος - Αύγουστος 2024"



Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

1η Συνάντηση Γευσιγνωσίας και Γαστρονομίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλιουριάς

-Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παλιουριάς Γρεβενών "Η Βουνάσα",  το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00'  διοργανώνει την 1η Συνάντηση   Γευσιγνωσίας και Γαστρονομίας στον χώρο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου στην Παναγιά Γρεβενών.

-Είσοδος ελεύθερη.-

opaliouriotis.gr 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *