menu

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Στη διάθεση του κοινού το Λαογραφικό Μουσείο της Παλιουριάς Γρεβενών – Πρώτη επίσκεψη (εικόνες)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιουριάς Γρεβενών «Η Βουνάσα» έθεσε στη διάθεση του κοινού για επίσκεψη και ξενάγηση στο νεοϊδρυθέν Λαογραφικό Μουσείο. Η πρώτη επίσκεψη έγινε χθες (5-3-2024) από είκοσι (20) γυναίκες, μέλη του Συλλόγου Δεσκάτης (ΕΜΟΔ). Η μεταφορά τους ήταν προφορά του τουριστικού γραφείου  
TSIGARAS TRAVEL.

Οι γυναίκες του Συλλόγου Παλιουριάς πρόσφεραν καφέ και συνοδευτικά εδέσματα στην αίθουσα της βιβλιοθήκης στις επισκέπτριες.

Κάποια στιγμή δύο φιλοξενούμενες άρχισαν να ψιλοτραγουδούν και στη συνέχεια ακολούθησαν ↴↴↴

και οι υπόλοιπες να τραγουδούν. Σαν μέλη και του χορευτικού τμήματος, που είναι οι περισσότερες από αυτές, επόμενο ήταν να χορέψουν στη συνέχεια και μερικά τραγούδια.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου. Στη Δεσκάτη υπάρχει αντίστοιχο Μουσείο και τα εκθέματα είναι σχεδόν τα ίδια με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις, ίδιοι άνθρωποι με κοινά ήθη και έθιμα, ίδιες ασχολίες,  και δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες επεξηγήσεις των αντικείμενων, τα ήξεραν πολύ καλά  γιατί είναι κομμάτι της ζωής των.

Μετά την πρώτη ματιά επικεντρώθηκαν στη διευθέτηση των αντικειμένων, στη σωστή αρχειοθέτηση κατά κατηγορία που υπάρχει και στο ψάξιμο σε πράγματα που τυχόν δεν υπάρχουν στο δικό τους. Τελικά ξεχώρισαν σε μικρές ομάδες και πήγαν προς κάτι που τις δημιουργεί αναμνήσεις, όπως οι υφάντρες πήγαν στον αργαλειό, οι κεντήστρες στα κεντήματα, οι μοδίστρες στις φορεσιές κλπ.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Παλιουριά και τις εκδηλώσεις - δράσεις που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Αποχαιρετώντας ευχαρίστησαν για την άψογη φιλοξενία και ευχήθηκαν καλές αποκριές.

opaliouriotis.gr
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *