menu

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Εικόνα της Βουνάσας και γύρω περιοχής από το Γεωπάρκο Γρεβενών - Κοζάνης

1. Το όρος Βουνάσα (~1600 m υψόμετρο) αποτελείται από ηπειρωτικά πετρώματα ηλικίας του Παγγαίου που περιλαμβάνουν υπολείμματα του Αρχαίου Κράτωνα του Αμαζονίου ηλικίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ετών.

2. Πρώιμα ιζήματα και τεφρίτες (αποθέσεις ηφαιστειακής τέφρας) της μεσοτριασικής πρώιμης εμβάθυνσης της λεκάνης της Τηθυανής.

3. Τα δέντρα του Πλάτανου (γνωστά και ως Πλάτανος ή Πλάτανος) αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στην ↴↴↴

Κρητιδική. Τα δέντρα που βλέπουμε εδώ είναι απομεινάρια ενός πολύ ευρύτερου δάσους του Πλειστόκαινου.

4. Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Εδώ η πεδιάδα ροής έχει χρονολογηθεί σε ηλικία ~ 6 εκατομμυρίων ετών.

5. Στη βάση και παράλληλα με το όρος Βουνάσσα, προέκταση του σερβικού ρήγματος, ενεργού από το Μειόκαινο έως σήμερα. Στο ρήγμα αυτό οφείλεται η απότομη ανακούφιση στη βόρεια αυτή πλευρά της Βουνάσσας.

6. Πιθανώς λόγω σεισμού στο ρήγμα, μια μεγάλη πτώση βράχου στο Πλειστόκαινο φράγμασε τον ποταμό Αλιάκμονα. Όταν τα νερά έσπασαν, χάραξαν ένα «κατακλυσμικό» φαράγγι.

7. Η γεωργία, η καλλιέργεια κριθαριού και σιταριού, ξεκίνησε από τη Μέσο- έως τη Νεολιθική.

8. Σε αυτό το πανόραμα, μια Κλασική Περίοδος εξακολουθεί να εκτίθεται υπό ανασκαφή. Έκτοτε ο αρχαιολογικός χώρος έχει πλημμυρίσει από τη νέα υδροηλεκτρική δεξαμενή Ιλαρίωνα.

9. Μια βυζαντινή εκκλησία και μοναστήρι βρίσκεται πάνω από την πεδιάδα στις πλαγιές του όρους Βουνάσσα.

10. Ο σωρός από μπάζα στα αριστερά της φωτογραφίας έχει απομείνει από οδοποιία. Και αυτό είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο στα σκαριά!

 Η φωτογραφία κάτω αριστερά είναι τσεκούρια χειρός (Μεσολιθικής;) που ανακτήθηκαν από την περιοχή. Έχουν ιδιαίτερη γεωλογική σημασία, καθώς αντιπροσωπεύουν τα τρία κύρια μέρη της ωκεάνιας λιθόσφαιρας - σερπεντινοποιημένο περιδοτίτη στα αριστερά, γάβρο σε επίπεδο φλοιού στη μέση και ωκεάνιο βασάλτη που προέρχεται από ένα κέντρο εξάπλωσης στα δεξιά. Αυτοί οι βράχοι έχουν ηλικία περίπου 170 εκατομμυρίων ετών και κάποτε αποτελούσαν μέρος του συμπλέγματος των οφιολιθικών Βουρίνου.

Υπάρχει τόσος «χρόνος» που μπορούμε να δούμε στο Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης. Ελπίζω να περάσετε το χρόνο σας απολαμβάνοντας αυτό μαζί μας!

Σημείωση: Οι παραπάνω πληροφορίες που αφορούν το όρος Βουνάσα και την γύρω περιοχή αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την Γεωλόγο - Ορυκτολόγο  Annie Rassios.

opaliouriotis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *