menu

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Θεσσαλικό Ημερολόγιο

Το Θεσσαλικό Ημερολόγιο εκδόθηκε την άνοιξη του 1980, ως ετήσιο ιστορικό περιοδικό. Από το 1983 εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο. Σκοπός της έκδοσης είναι η προβολή της Θεσσαλικής Ιστορίας, με την δημοσίευση ιστορικών, αρχαιολογικών, λαογραφικών και ονοματολογικών μελετών και με την μετάφραση ξένων επιστημονικών μελετών και περιηγητικών κειμένων, τα οποία αναφέρονται στη Θεσσαλία. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 83 πολυσέλιδοι τόμοι, με ↴↴↴
2.257 μελέτες και άρθρα, σε 24.400, περίπου, σελίδες και ετοιμάζεται ο 84ος τόμος. Οι συνεργάτες του, Έλληνες και ξένοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, παρουσιάζουν διάφορες μελέτες για όλα τα τμήματα της Θεσσαλίας και για όλες τις περιόδους της Ιστορίας, από την νεολιθική έως την σύγχρονη εποχή. Όλες οι δημοσιευόμενες ιστορικές μελέτες βασίζονται σε ανέκδοτες πηγές (επιγραφές, προθέσεις-παρρησίες μονών, ενθυμήσεις, κώδικες, κατάστιχα, πατριαρχικά σιγίλια και έγγραφα από διάφορα αρχεία). To 2000 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή προβολή της Θεσσαλικής Ιστορίας. Αρκετοί τόμοι εκδόθηκαν για δεύτερη φορά και πολλοί έχουν εξαντληθεί. Οι σωζόμενοι τόμοι διατίθεται προς 6 ευρώ.

Πηγή: ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ (Κώστας Σπανός)

https://thessaliko.gr/

Σημείωση: Στον 65ο τόμο και στις σελίδες 81 μέχρι 98 δημοσιεύεται μελέτη με θέμα "Ιστορικά στοιχεία για την Παλιουριά του Δήμου της Δεσκάτης".

opaliouriotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *