menu

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ιστορικό του κορονοϊού στη Δεσκάτη

 

Τα πρώτα κρούσματα με αναaφορά στο Δήμο Δεσκάτης  για τον Οκτώβριο είναι συνολικά τέσσερα(04) και κατανέμονται στις παρακάτω ημερομηνίες:  8-1, 25-2 και 31-1.

Για το Νοέμβριο έχουμε τα ακόλουθα: Α΄ Στο διάστημα 1/11-8/11 από 29 ΠΕ Γρεβενών-25 Δήμος Δεσκάτης .  Β΄9/11-15/11 σε 130-61. Γ΄16/11-22/11 σε 142-64. Δ  23/11-30/11 σε 134-32. Τα περισσότερα κρούσματα με διψήφιο αριθμό εντοπίζονται ↴↴↴

στις παρακάτω ημερομηνίες: 7/11-17, 11/11-15, 16/11-14,  17/11-22, 19/11-15 και 23/11-14.  Το Νοέμβριο λοιπόν παρουσιάστηκαν στο Δήμο Δεσκάτης  συνολικά 182 επιβεβαιωμένα από 435 της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, όπως καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΔΥ στα διαδικτυακά μέσα. Το Δεκέμβρη αποτυπώθηκαν, στην ΠΕ Γρεβενών 181 περιστατικά, στο Δήμο Δεσκάτης 13 και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 1678.

              Στις αρχές του Νοέμβρη μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας- αρκετοί της Β΄Λυκείου- απουσιάζουν από τα μαθήματά τους, τάξεις υπολειτουργούν, θεωρητικά από ιώσεις. Την Πέμπτη  και Παρασκευή, 5-6/11, κλείνουν με απόφαση Δημάρχου τα σχολεία Δεσκάτης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .Στα τεστ που γίνονται αποκαλύπτονται μαθητές θετικοί, όπως κι άλλοι νεολαίοι. Επίσης τουλάχιστον εφτά(7) καθηγητές, όπως και οικογένειες ολόκληρες των  παιδιών.

Την Πέμπτη 5/11 γνωστοποιούν δημόσια την προσβολή και την παραμονή στην κατοικία τους οι Δημήτρης Καραστέργιος -δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος καθώς κι ο Χρήστος Μπγιάλας-. πρώην βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη των οικογενειών  τους έχουν παρουσιάσει ζητήματα!  Στις 19/11 απομονώνεται στο σπίτι του και ύστερα από 4 μέρες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γρεβενών και ο Δήμαρχος Δημήτριος Κορδίλας που επιστρέφει στα καθήκοντά του Τετάρτη 9 Δεκέμβρη.

 Αναστέλλεται η λειτουργία της Μουσικής και των ΚΔΑΠ από 7/11/2020. Τη Δευτέρα 9 του μήνα, απολυμαίνονται η Κεντρική Πλατεία και τα δημαρχιακά καταστήματα σε Δεσκάτη  και Καρπερό και κλείνονται και για την επόμενη μέρα. Την Πέμπτη, της ίδιας βδομάδας, τρεις(3) από τους τριάντα πέντε(35) υπαλλήλους του Δήμου βγαίνουν θετικοί σε rapid test, κλείνουν τα Δημοτικά Σφαγεία γιατί διαγνώστηκαν αρκετοί εργαζόμενοι του, καταγράφεται ότι από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας αναφέρονται δεκατέσσερα(14). Γίνεται γνωστό επίσης ότι μέχρι  την Παρασκευή , 13 του Νοέμβρη , διαπιστωμένα κρούσματα  στο Αστυνομικό Τμήμα Δεσκάτης αναφέρονται είκοσι(20) σε σύνολο 23 στην Π.Ε, σχεδόν το 1/3 της δύναμής του! Στις 23/11 γίνεται γνωστό ότι  θετικοί είναι 32-33 από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Γρεβενών ενώ την επομένη, στην ΕΡΤ3, γίνεται δημόσια έκκλησή τους για ενίσχυση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύονταν 42 ασθενείς!

                Την Πέμπτη 5 του Νοέμβρη αποκαλύπτονται προσβεβλημένα 33 άτομα από 46 που ελέγχθηκαν ενώ την επόμενη μέρα -στην κεντρική πλατεία- 36 από 138!

Στις 19/11 στο Καρπερό καταγράφονται 36-0  και σε φάρμα γουνοφόρων ζώων στην Τρικοκιά 20-1, κι αυτό από Καρπερό.

 Τη Δευτέρα 23/11/2020 έγιναν 34 rapid test και αποδείχτηκαν αρνητικά. Το ίδιο και το Σάββατο 28/11/2020 άλλα (60+6)66. Τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη  στη Δημοτική Ενότητα Χασίων, στα προγραμματισμένα από Δήμο-ΕΟΔΥ drive rapid tests  συμμετείχαν 147 με θετικά μόνο 2. Αναλυτικά: Καρπερό/Δήμητρα 72-2, Κατάκαλη 39-0, Τρικοκιά/Τριφύλλι/Άνοιξη 36-0. Την Τετάρτη 23/12/2020,στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, τα 68 τυχαία-προαιρετικής συμμετοχής-rapid test  αποδείχτηκαν αρνητικά. Αποδείχτηκε η αναγκαιότητα , με ευθύνη της πολιτείας, των προληπτικών τεστ σε όλη την Ελλάδα από το καλοκαίρι. Φυσικά και στη Δεσκάτη! Σίγουρα θα προλαμβανόταν το μεγάλο κακό, θα περιορίζονταν οι τραγικές του συνέπειες! Και στη συνέχεια, τα προληπτικά τεστ σε ομάδες του πληθυσμού και της Δεσκάτης πρέπει να επαναλαμβάνονται κατά τακτά διαστήματα! Είναι όπλο πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου, όπως λένε οι επιστήμονες.                     

               Δε μας είναι γνωστός ο αριθμός αυτών που κατέφυγαν σε νοσοκομεία. Πόσοι εξετάστηκαν, τους δόθηκαν αγωγή και οδηγίες για θεραπεία στο σπίτι! Στο νοσοκομείο Γρεβενών κατά κύριο λόγο, λιγότεροι  σε Λάρισας, νοσηλεύτηκαν αρκετές δεκάδες για χρόνο που ποικίλει από 1-2 μέρες έως 15-20…                                                                         

Αρκετές εκατοντάδες είχαν ελαφρά συμπτώματα ή και καθόλου, όπως αποδείχνεται με τα θετικά τεστ αντισωμάτων που γίνονται από τους συμπατριώτες μας και φτάνουν 70-75%! Μάλιστα, στην ίδια οικογένεια, οι μισοί αποκαλύπτονται με θετικό τεστ αντισωμάτων ενώ οι άλλοι με αρνητικό!

 Σε ΜΕΘ διαφόρων πόλεων νοσηλεύτηκαν  συνολικά δώδεκα(12) ηλικίας 29-76, συμπεριλαμβανομένων και  τριών(03)γυναικών. Έχασαν, δυστυχώς, τη μάχη της ζωής οι μισοί, μαζί τους και μία γυναίκα, ηλικίας 52,60,62,72,73 και 76 χρόνων!

           Στην επέλαση του ιού και στη Δεσκάτη θρηνήσαμε υπέρμετρα πολλούς συνανθρώπους μας. Στο χρονικό διάστημα Νοέμβρη-Δεκέμβρη έφυγαν από τη ζωή στο Δήμο Δεσκάτης εξήντα δυο(62) συμπολίτες. Είκοσι εφτά(27) εξαιτίας του κορονοΪού,  δεκαπέντε(15) άνδρες με οχτώ(08) μικρότερους των ογδόντα(80) χρόνων, γυναίκες δώδεκα(12) με μία(01) κάτω των ογδόντα(80) ετών.            Αναλογούν ως ακολούθως:

Α. Στη Δημοτική Ενότητα Δεσκάτης: α) Πόλη Δεσκάτης-Γηλόφου, απεδήμησαν  σύνολο σαράντα τέσσερα(44),  είκοσι τρία(23) από τη θανατηφόρα ασθένεια. β) Στα χωριά Δασοχώρι-Παρασκευή-Παλιουριά-Παναγιά, απέθαναν έξι(06), με τρία(03) αντίστοιχα.

Β. Στη Δημοτική Ενότητα Χασιών: Δώδεκα(12) και ένα(01) αντίστοιχα.

              Η εκδήλωση της αρρώστιας αποκαλύπτεται μετά την εβδομάδα της  28ης Οκτωβρίου όταν πολλοί είχαν έρθει από άλλες πόλεις. Ερωτηματικά όμως αναφύονται αν υπήρχαν όντως περιστατικά-πριν τη γιορτή- που δεν είχαν διαγνωστεί, ασθενούσαν και παρέμεναν στο σπίτι.    

Φαίνεται ότι βασικές εστίες καλλιέργειας , διασποράς και μεταφοράς του ιού υπήρξαν χώροι που εργάζονταν  αλλά και διασκέδαζαν-περνούσαν το χρόνο τους, όπως Δημαρχείο, ΚΥ, ΑΤ, Σφαγείο, σχολεία με έμφαση στο Λύκειο, συγκεκριμένα μαγαζιά κτλ. Τι έγινε καθώς και ποιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να προσφερθούν περισσότερο και καλύτερα –για να μετριαζόταν η έκταση και ένταση της ασθένειας-πρέπει να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά, εμπεριστατωμένα και αυστηρά. Σίγουρα όχι υπό το κράτος των βαριών συναισθημάτων γιατί αφορούν στη δημόσια υγεία και αξιοποιούνται τώρα και στο μέλλον!  Ακούστηκαν δημόσια και φωνές ανάληψης ευθυνών, καταγράφονται υπηρεσίες και πρόσωπα για την αρνητική τους στάση! Να το έχουμε υπόψη, δεν απέχουν τα φαινόμενα της Δεσκάτης από ανάλογα που διαδραματίστηκαν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

                Η πανδημία ανέδειξε την πρωταρχική συμβολή του δημοσίου συστήμστος υγείας και των εργαζομένων του! Κατέδειξε όμως και τις μεγάλες ελλείψεις  του με τις αντίστοιχες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες! Κρίσιμος τομέας αποκαλύφτηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα που αποκτά μεγαλύτερη ακόμα σπουδαιότητα! Η περίθαλψη και προσφορά υγειονομικής φροντίδας σε όσους νόσησαν είναι για πολύ χρόνο μπροστά μας! Η επιδημιολογική καταγραφή και έρευνα είναι επιβεβλημένη ευθύνη της πολιτείας και για την ερμηνεία της εξάπλωσης σε τοπικό επίπεδο! (Έχει ανακοινωθεί σχετική συνεργασία Δήμου-Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη). Ο εμβολιασμός και η παρακολούθηση του πληθυσμού απαιτεί οργάνωση και προσφορά! Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λοιπόν πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας και θεραπείας του λαού. Να ενισχυθεί επιτέλους από την πολιτεία και τους εκπροσώπους της. Ταυτόχρονα, κρίσιμο ζήτημα αναδείχνεται το ξεπέρασμα κι εγγενών δυσκολιών και δυσλειτουργιών.                       

Αναδείχτηκε σε όλη τη χρονική περίοδο της πανδημίας και καθίσταται πλέον επικίνδυνο: 

-Τα υγειονομικά πρωτόκολλα να μην είναι σαφή και να αλλάζουν ή να επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία και αξιοποίηση.  

-Να μην υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μονίμων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων και ο αντίστοιχος μηχανολογικός εξοπλισμός για ολοκληρωμένη προσφορά 24ώρου.

-Οι οδηγοί ασθενοφόρων να μην  είναι μόνιμοι και δεν επαρκούν. Aσθενοφόρο να θεωρείται ακατάλληλο από τον ΕΟΔΥ για μεταφορά ασθενούς με covid.

-Να μην περιθάλπονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα και με προσφορά της πρώτης ροής οξυγόνου. Να προσφεύγουν σε δευτεροβάθμιας βαθμίδας ιδρύματα, να προσφέρονται πρώτες βοήθειες κι οδηγίες και να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Να «πιέζονται» περισσότερο!

-Να μην έχει προβλεφτεί ιδιαίτερος εσωτερικός  κατάλληλος χώρος για εξέταση και παροχή πρωταρχικών θεραπευτικών φροντίδων.

-Σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, να εξετάζονται στο ύπαιθρο ή και σε ΒΟΧ, στο κρύο, στη βροχή, να ράβονται, να γίνονται ενέσεις.

-Να γράφονται συνταγές μετά από 7-10 μέρες.  Κ.ο.κ  

                  Για να αλλάξει η κατάσταση στη δημόσια υγεία , με καθολική πλήρη και δωρεάν παροχή, φυσικά και στην πρωτοβάθμια, έχουμε ευθύνη όλοι οι εργαζόμενοι, ο λαός ! Οι κυβερνήσεις έδειξαν ότι ενδιαφέρονται και προωθούν την εμπορευματοποίηση της υγείας του λαού και προσφορά στην επιχειρηματική  λειτουργία της που ο παρασιτικός κι επικίνδυνος ρόλος αποδείχτηκε περίτρανα καταστροφικά στην πανδημία. Δε μας αφορά ούτε συγκινεί η πασαρέλα εκδήλωσης «ενδιαφέροντος και λύσεων» στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ από τους φανατικούς υποστηρικτές και συνάμα εκτονωτές-με όποια μορφή- της εκάστοτε αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή! Να ακούγεται ολοένα και πιο δυνατή, με όλες τις μορφές και πράξεις! Τις λύσεις μπορεί και πρέπει να τις επιβάλλει η φωνή κι ο οργανωμένος  αγώνας του λαού! 

                            

 04/01/2021

Δημήτριος Ευθ. Γαλάνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *