menu

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ε.Μ.Ο.Δ. (Εξωραϊστικός Μορφωτικός Όμιλος Δεσκάτης) σε διεθνές φεστιβάλ στην Κύπρο

Ο Ε.Μ.Ο.Δ. ( ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ)  προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού της Κύπρου και διοργάνωσε εκδρομή στην Κύπρο όπου παρουσίασε δείγμα της μουσικοχορευτικής Δεσκατιώτικης παράδοσης σε Διεθνές φεστιβάλ.
-Μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού της Κύπρου κ. Ξένης Ξενοφώντος  στο αεροδρόμιο και έτσι ξεκίνησε η περιήγηση και η ξενάγηση στην Κύπρο.
-Είχαμε την τιμή να βρεθούμε και να προσκυνήσουμε στον Τύμβο της↴↴↴
Μακεδονίτισσας, τα μνήματα των πεσόντων της τουρκικής εισβολής (1974) στην Κύπρο, όπου με ιδιαίτερη συγκίνηση αντιοκρύσαμε το μνήμα του Δεσκατιώτη πεσόντα Χαλάτση Κων/νου. Επίσης είδαμε τα φυλακισμένα μνήματα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ (Απελευθερωτικός Αγώνας των Κυπρίων για την αποτίναξη του Βρετανικού ζυγού 1955-1959) στη Λευκωσία.
-Είδαμε το παρατηρητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου της Αμμοχώστου, την πόλη φάντασμα που στέκει βουβή από την ημέρα της τουρκικής κατοχής έως σήμερα.
-Περπατήσαμε στη γκρίζα ζώνη - περιοχή ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών - μεταξύ της ελεύθερης Κύπρου και της τουρκοκρατούμενης.
Προσκυνήσαμε στη μονή της Αγίας Νάπας (προσωνύμιο της Παναγίας) στην ομώνυμη παραλιακή πόλη (το ανατολικότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου), την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, την εκκλησία "Αγγελιόκτιστη" αφιερωμένη στην Παναγία. 
-Ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας,, μια πόλη χωρισμένη στα δύο με την πράσινη γραμμή που οριοθετεί την ελευθερία και την κατοχή.
-Διαπιστώσαμε την φυσική ομορφιά της Κύπρου και τον κοσμοπολίτικο αέρα στα τουριστικά θέρετρα της Αγίας Νάπας, της νέας μαρίνας της Λεμεσού και γενικά όλης της ακτογραμμής του ανατολικού τμήματος του νησιού.

-Δεχθήκαμε με χαρά να διαβιβάσουμε την πρόταση  αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Δεσκάτης και της Κοιωότητας Ξυλοφάγου που μας έγινε αμέσως μετά από την παρουσίαση του προγράμματός μας στο Διεθνές Φεστιβάλ (Σάββατο 22/9/2018).
Ευχαριστώ
τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού κ. Ξένη Ξενοφώντος, τον πρόεδρο της Κοινότητας Ξυλοφάγου κ. Τάσου, όπου διοργανώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ, το χοροδιδάσκαλό μας κ. Θανάση Παπαγεωργίου, τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Μ.Ο.Δ., την ξεναγό κ. Ελένη, τον οδηγό μας στην Κύπρο κ. Δημήτρη και όλα τα μέλη της χορευτικής μας ομάδας για τη συμμετοχή τους και τη συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια του ταξιδίου στην Κύπρο.-

Χρυσούλα  Σωτήρη
















 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *