menu

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Παλιουριά Γρεβενών (20-5-2017)

-Πραγματοποιήθηκε σήμερα (20-5- 2017) και ώρα 17.30΄ στην Παλιουριά Γρεβενών εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η όλη εκδήλωση έγινε με τον απαιτούμενο σεβασμό προς τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές.
-Μετά την τέλεση του εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στο χώρο του μνημείου που ↴↴↴
βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, ακολούθησε η εκδήλωση σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναγράφεται σε προηγούμενη δημοσίευση.


-Έγινε επιμνημόσυνη Δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Ηγούμενος της Μονής Οσίου Νικάνορα (Ζάβορδα) κ.κ. Σεραφείμ, παρουσία αρκετών κατοίκων  και κατάθεση στεφάνων.  
-Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνια οι: Ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Μπγιάλας Χρήστος, ο εκπρόσωπος της περιφέρειας κ. Γρηγόρης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Καραστέργιος, εκπρόσωποι Στρατού, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Εκτός των παραπάνω κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Παλιουριάς κ. Τριαντάφυλλος Γ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παλιουριάς κ. Ηλίας Ι. Παλπάνης και ο κ. Παύλος Πουλατσίδης πόντιος δεύτερης γενιάς που κατοικούν στην Παλιουριά.

-Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον κ. Φίλιππο Καρυπίδη, καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού»

-Η χορωδία του Συλλόγου τραγούδησε τρία ποντιακά τραγούδια και ακολούθησε ένα καταπληκτικό μοιρολόι από την κ. Βάσω Ντατσή - Κυριαζίδου. 

-Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουριάς ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την τιμή και στη συνέχεια μοιράστηκαν ποντιακά εδέσματα τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε τάπερ.-


-Ακολουθεί έγγραφο της ομιλίας που  απέστειλε στην ιστοσελίδα ο ομιλητής ΄και τον ευχαριστώ θερμά.

Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Φίλιππος Ι. Καρυπίδης
Καθηγητής Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Είναι βασική ανάγκη των ανθρώπων να συμβιώνουν ειρηνικά, με πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού, χωρίς διακρίσεις, να δημιουργούν, και να απολαμβάνουν τα δημιουργήματά τους. Η ανάγκη αυτή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, εάν δεν ορθώσουμε -όλοι μαζί- αντίσταση απέναντι σε οποιοδήποτε έγκλημα φυλετικής, εθνοτικής, πολιτισμικής ή θρησκευτικής μορφής. Εάν όλοι οι σύλλογοι, οι οργανώσεις, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, αναγνωρίσουν γενοκτονίες, όπως και αυτή των Ελλήνων του Πόντου, ορθώνουν εμπόδια σε όσους σχεδιάζουν να διαπράξουν τέτοια εγκλήματα, στο μέλλον. Επειδή όμως η αναγνώριση αυτή προχωρεί πολύ αργά, θα προσπαθήσουμε να δούμε γιατί έχει διαπραχθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, στην περίπτωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ
Στον Πόντο καλλιεργήθηκε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η κριτική σκέψη και η συλλογικότητα, για πάνω από δύο χιλιάδες οκτακόσια χρόνια. Είναι η γη όπου εκκολάφθηκαν αρχαία ελληνικά μυθικά και ιστορικά δρώμενα, που την τραγούδησαν έλληνες ποιητές, με πρώτο τον Όμηρο. Η γη που ανέδειξε πρωτεργάτες στην καλλιέργεια των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, της φιλοσοφίας, της ανδρείας, της αγάπης για την ελληνική πατρίδα: Ο φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός, ο συγγραφέας και φιλόσοφος Ηρακλείδης (ο Ποντικός), ο πατέρας της ιστορίας Στράβων, ο μαθηματικός Διονυσόδωρος, ο ιστοριογράφος Βάττων, ο αρχηγός της φιλικής εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης,  ο αδελφός του Δημήτριος Υψηλάντης και πολλοί άλλοι -αρχαίοι και νεότεροι- συγγραφείς, φιλόσοφοι, ιστορικοί, κωμοδιογράφοι, οπλαρχηγοί, αγωνιστές, μακεδονομάχοι, μάρτυρες και άγιοι πατέρες της εκκλησίας.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου -μέρος της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής- χαρακτηρίζεται από συνεχείς διωγμούς, σφαγές, εκτοπισμούς, εξορίες, εκτελέσεις, πυρπολήσεις, λεηλασίες που πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης των Νεότουρκων, μεταξύ 1914 και 1923. Στοίχισε τη ζωή περίπου 353.000 Ελλήνων, ενώ οι επιζώντες ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (πρώην ΕΣΣΔ) και, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Αναγνωρίζεται πλέον επίσημα ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, την Αρμενία, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Σουηδία, πολιτείες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες αναγνωρίσεις. Το Δεκέμβριο 2007 η διεθνής ένωση μελετητών γενοκτονιών αναγνώρισε τη γενοκτονία και, με την πεποίθηση ότι οι ενέργειες των Οθωμανών κατά των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων της Ανατολής, μεταξύ 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία, αποφάσισε να ζητήσει από την Τουρκική κυβέρνηση να την αναγνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη.
ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
Είναι αρκετές οι διεθνείς αναφορές σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για γενοκτονία. Δεν αρκούμαστε όμως σε αυτές αλλά, βασιζόμενοι στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη των γενοκτονιών και στις σχετικές διευκρινίσεις του Ειδικού Συμβούλου τους, προσπαθούμε, με απλό τρόπο, να δείξουμε γιατί πρόκειται για γενοκτονία.
Γενοκτονία λοιπόν είναι οποιαδήποτε από τις παρακάτω πέντε πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να εξοντωθεί ή να εξαλειφθεί, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα:
-Δολοφονούνται μέλη της ομάδας,
-Προκαλείται σοβαρή σωματική ή διανοητική βλάβη σε μέλη της ομάδας,
-Επιβάλλονται αυθαίρετα συνθήκες διαβίωσης που αποσκοπούν στη φυσική εξόντωσή της, εν όλω ή εν μέρει,
-Επιβάλλονται μέτρα που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας,
-Μεταφέρονται δια της βίας παιδιά της ομάδας, σε άλλη.
Υπάρχουν αναφορές και περιγραφές σε τηλεγραφήματα, διαβήματα, αποφάσεις επίσημων οργάνων ξένων κρατών, όπως Αυστρίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, σε εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων της εποχής.
Ας δούμε τις πράξεις μια προς μια…
1. Δολοφονία μελών της ομάδας: Δεκάδες χιλιάδες τα θύματα από μαζικές εκτελέσεις και απαγωγές ανδρών που, στη συνέχεια, εξαφανίζονταν, μαζικές δολοφονίες, βιασμοί και λεηλασίες. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές όπου το 90% του πληθυσμού δολοφονήθηκε και οι υπόλοιποι εκτοπίσθηκαν.
2. Πρόκληση σοβαρής σωματικής ή διανοητικής βλάβης σε μέλη της ομάδας: Χιλιάδες οι βίαιοι εξισλαμισμοί γυναικών που τις έστελναν σε χαρέμια, από το Δεκέμβριο 1916, σε δεκάδες χωριά. Έχουμε λοιπόν άμεση σωματική και διανοητική βλάβη στα θύματα και έμμεση διανοητική βλάβη στον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, οι τότε τουρκικές κυβερνητικές αρχές και τα όργανα του κράτους, παρεμπόδιζαν στους Έλληνες την ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος, έκαναν συλλήψεις και σκόπιμες καταδίκες προυχόντων και ανθρώπων του πνεύματος, απαγόρευαν στους μουσουλμάνους να συνεργάζονται μαζί τους, καλλιεργούσαν το μίσος και επέτρεπαν επιθέσεις σε απομονωμένα χωριά, λεηλασίες, φόνους, απαγωγές, αρπαγές, βιασμούς, πυρπολήσεις χωριών, εκκλησιών και σχολείων, κρεμάλες, εξορίες.
3. Αυθαίρετη επιβολή συνθηκών διαβίωσης που αποσκοπούν στη φυσική εξόντωση της ομάδας, εν όλω ή εν μέρει: Οι ελληνικοί πληθυσμοί στις περισσότερες περιοχές του Πόντου εκτοπίσθηκαν, χωρίς να τους επιτρέπουν να πάρουν μαζί τους τρόφιμα ή στρώματα, ούτε να σταθμεύουν σε κατοικημένα μέρη. Μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ταλαιπωρίες, πείνα και εξάντληση, επέρχονταν η βέβαιη εξόντωσή τους. Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση επιστράτευσε όλους τους άνδρες, μεταξύ 16 και 45 ετών, και τους έστειλε στα τάγματα εργασίας (amele taburu), μέχρι που ένα πολύ υψηλό ποσοστό από αυτούς, έχασαν τη ζωή τους. Έτσι, επέβαλε εκ προθέσεως συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό τους.
4. Επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας:
Η στρατολόγηση των ανδρών, ο εξαναγκασμός να εγκαταλείψουν τις οικογένειες τους και η βιολογική εξόντωσή τους, αποτελεί παρεμπόδιση των γεννήσεων, όπως και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και οι εξορίες τους, που ολοκληρώνουν την απομείωση των νέων μελών της ελληνικής κοινότητας.
5. Δια της βίας μεταφορά παιδιών της ομάδας, σε άλλη:
Εξαναγκαστικές αποσπάσεις νεαρών κοριτσιών και αγοριών από τις οικογένειές τους, τα οποία δίνονταν για τα χαρέμια των εύπορων Τούρκων, χιλιάδες ορφανά παιδιά που μεταφέρθηκαν σε οικογένειες φανατικών μουσουλμάνων, σε μουσουλμανικά ιδρύματα και σχολεία, δείχνουν ότι διαπράχθηκε και αυτή η πράξη.
Έτσι, διαπιστώνουμε ότι διαπράχθηκαν όλες οι μορφές πράξεων γενοκτονίας.
Ας δούμε την πρόθεση της τότε Τουρκικής κυβέρνησης…
Ο ορισμός των Ηνωμένων Εθνών και των ειδικών, απαιτεί να υπάρχει εκ προθέσεως εξόντωση, δηλαδή η γενοκτονία να είναι αποτέλεσμα σκόπιμων πράξεων οι δράστες των οποίων έχουν στόχους αναγνωρίσιμους και έχουν ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη του καταστροφικού αποτελέσματος.
Πέρα από τις αναφορές του Πατριαρχείου και πολλών ελληνικών πηγών, είναι πολλές οι μαρτυρίες και αναφορές που προέρχονται από ξένες Αρχές αλλά και την τουρκική πλευρά. Παρουσιάζουμε μερικές μόνο από αυτές:
α) Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 26 Ιουλίου του 1909, αναφέρει την απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού προς τον Πατριάρχη: «θα σας κόψουμε τα κεφάλια, θα σας εξαφανίσουμε. Ή εμείς θα επιζήσουμε ή εσείς».
β) Το 1911, το συνέδριο των Νεότουρκων που είχαν επικρατήσει στην Οθωμανική αυτοκρατορία, δίνει τη νέα στρατηγική: «…η Τουρκία να γίνει μωαμεθανική χώρα, …συντριβή όλων των ανταγωνιστικών ιδεολογιών, ….οθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας με ένοπλη βία…».
γ) Ο τουρκικός τύπος, οργανωμένα από το 1912, προετοιμάζει και παρακινεί τα πλήθη να αρχίσουν διωγμούς και σφαγές.
δ) Στις 14 Μαΐου 1914, ο Τούρκος Υπουργός εσωτερικών σε τηλεγράφημα προς τον διοικητή της Σμύρνης ζητά να εξαναγκάσουν τους Έλληνες που ζουν στα παράλια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και, εάν δεν το κάνουν, να μεταχειρισθούν κάθε μέσο, αφού όμως τους βάλουν πρώτα να υπογράψουν δηλώσεις ότι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με δική τους θέληση.
ε) Το 1916, ο Γερμανός πρόξενος της Αμισού γράφει για την εξορία που στη γλώσσα των Τούρκων σημαίνει εξόντωση και ο Αυστριακός υποπρόξενος αναφέρει συγκεκριμένες διαταγές εξόντωσης των Ελλήνων.
στ) Ο Βρετανός αρμοστής της Κωνσταντινούπολης, απευθύνεται το 1921 προς τον Υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας και υπογραμμίζει: οι Τούρκοι φαίνεται ότι δρουν βάσει προμελετημένου σχεδίου για την εξόντωση των μειονοτήτων…
Αυτά τα λίγα στοιχεία, είναι αρκετά για να δείξουν ότι οι πράξεις ήταν σκόπιμες, είχαν σαφείς στόχους και πέτυχαν το καταστροφικό αποτέλεσμα. Παίρνοντας επί πλέον υπόψη τη διαχρονική προοδευτικότητα, τη συστηματικότητα και την επίσημη οργάνωση των μαζικών διωγμών, των σφαγών και των εξοριών, επιβεβαιώνεται ότι η εξόντωση έγινε με πρόθεση.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αυτά τα λίγα που παρουσιάζονται, δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες ότι πρόκειται για γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και της Ανατολής, γενικότερα. Όσοι καθυστερούν την αναγνώριση, επιτρέπουν σε αυτούς που σχεδιάζουν γενοκτονίες, να προχωρούν, άφοβα, σε νέα εγκλήματα. Η σημερινή μας αναφορά μπορεί να γίνει ένα κάλεσμα σε συλλόγους και οργανώσεις, όλου του κόσμου, ώστε να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να προχωρήσουν στην αναγνώριση. Έτσι, κάνουμε το χρέος μας ώστε οι επόμενες γενεές να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και χωρίς γενοκτονίες.

Παλιουριά Γρεβενών 20 Μαΐου 2017

-Ακολουθούν ενδεικτικές εικόνες από την εκδήλωση και στο τέλος δύο βίντεο.- 

opaliouriotis.gr

























  


  


   
  
  
  



  


  
   





  
   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *