menu

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ανεμογεννήτριες στην Παλιουριά ;;; του Δρ. Φίλιππου Ι. Καρυπίδη

 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ;;;

Επειδή συζητιέται να εγκατασταθούν  ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ στο βουνό της Παλιουριάς…

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ είναι απαραίτητο να ΠΑΡΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

Α. Η Παλιουριά πρόσφερε πολλά για την παραγωγή ενέργειας με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο. Υπέστη μάλιστα αρκετά ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ:

1)  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ, αφού από το 2013: α) ΕΧΑΣΕ ↴↴↴  

περίπου χίλια στρέμματα γόνιμης παραγωγικής γης (από αναδασμό, επιπεδοποίηση, δίκτυο σωληνώσεων για άρδευση), β) ΕΧΑΣΕ μεγάλη έκταση βοσκότοπων, γ) ΣΤΕΡΗΘΗΚΕ για πολύ χρόνο το αρδευτικό της δίκτυο από το οποίο αρδεύονταν χιλιάδες στρέμματα, δ) ΕΧΑΣΕ από τα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε υποσχεθεί η τότε ΔΕΗ, επειδή ήρθαν πολύ λίγα στον οικισμό, με μεγάλη καθυστέρηση, και με πολλές απώλειες.

2)  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΗΜΙΑ, αφού: α) ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΕ επί χρόνια από προβλήματα του δικτύου ύδρευσης, μέρος του οποίου καταστράφηκε με το φράγμα, β) ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΑΣΑΝ την αγροτική τους δραστηριότητα, επειδή κατακλείστηκε όλη η περιουσία τους, γ) η συρρίκνωση του τοπικού εισοδήματος παρακώλυσε την κοινωνική ΕΞΕΛΙΞΗ του οικισμού.

3)  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ, αφού: α) υποβαθμίστηκε η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ενός τοπίου με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό κάλος, β) διαταράχθηκε η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του τόπου προς το χειρότερο - το φράγμα είναι μεγάλο, με μεγάλη υψομετρική διαφορά, και η στάθμη νερού της λίμνης έχει μεγάλες διακυμάνσεις, από το μέγιστο (γεμάτη) μέχρι το ελάχιστο (άδεια).

Β. Η Εγκατάσταση ανεμογεννητριών αναμένεται να επιφέρει ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΖΗΜΙΑ:

1)  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ, επειδή ο οικισμός βρίσκεται σε ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ μεταξύ σπουδαίων αξιοθέατων της περιοχής, με μακροχρόνιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης: α) Μεταξύ Ιερών Μονών Ευαγγελίστριας, Παναγίας Τορνικίου, Οσίου Νικάνωρα, β) Μεταξύ νέων Αρχαιολογικών ευρημάτων και χώρων της περιοχής, ευρημάτων και ιχνών Γεωπάρκου, γ) Μεταξύ Καλαμπάκας, Αιανής, Σερβίων. Έτσι, θα μπορούσε να προσφέρει, στους μελλοντικούς επισκέπτες που σταθμεύουν, τις πρώτες (πιο κοντινές) υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής, λειτουργώντας ως εφαλτήριο ανάπτυξης για όλους τους γειτονικούς οικισμούς, όπου θα μπορούσαν να διασπείρονται οι επισκέπτες και να διανέμονται οι ωφέλειες. Περαιτέρω επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, θα ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕ αυτό το ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.

2)  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΗΜΙΑ, δεδομένου ότι οι ανεμογεννήτριες: α) αλλοιώνουν ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ το τοπίο και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την φυσική ομορφιά, β) προκαλούν ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ για τους περιοίκους και τους επισκέπτες, γ) δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και το ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ του τόπου, με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

3)  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ, επειδή: α) επηρεάζουν τα ΠΟΥΛΙΑ και τις νυχτερίδες, επιφέροντας θανάτους, εξαφανίζοντας ποιοτικούς οικότοπους, χαλώντας ενδιαιτήματα και δρόμους διέλευσης πτηνών, β) πιθανόν να επηρεάζουν και άλλα ζώα, με τον θόρυβο, την κίνηση, αλλά και την πιθανή αλλαγή στο μικροκλίμα του τόπου.

Γ. Τα ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ σε περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα, όπως της Παλιουριάς, έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, χωρίς αξιόλογες ωφέλειες για τον τόπο.


 Παλιουριά, 5-9-2024

Δρ.  Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *