Το τέμπλο αποτελείται από τα θωράκια (πρώτη ζώνη), τις δεσποτικές εικόνες (δεύτερη ζώνη), το Δωδεκάορτο (τρίτη ζώνη) και τη Μεγάλη Δέηση (τέταρτη ζώνη).
Η μικρού ύψους ζώνη με τις εικόνες του Δωδεκάορτου κοσμείται με αχιβάδες (Η αχιβάδα, γνωστό θέμα από την παλαιοχριστιανική περίοδο, απαντάται και στα τέμπλα της Ηπείρου, της Δωδεκανήσου και της Κρήτης), ενώ η επόμενη ζώνη με τη Μεγάλη Δέηση διαμορφώνεται με απολήξεις τόξων διπλής καμπυλότητας ισλαμικής προέλευσης. Ανάμεσα στη ζώνη του Δωδεκάορτου και τις δεσποτικές εικόνες τοποθετείται φυλλοφόρος ελισσόμενος βλαστός. Στους κύκλους οι οποίοι διαμορφώνονται υπάρχουν πουλιά τα οποία ραμφίζουν.
Ένα
ζεύγος αντωπών δρακόντων, φυλακτικού χαρακτήρα, βρίσκεται ακριβώς πάνω από την
Ωραία Πύλη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο στη θέση αυτή είναι σχετικά χαμηλό όμως
χαρακτηρίζεται από πλαστικότητα και κίνηση (φύλλα, πουλιά). Η επιγραφή που
βρίσκεται πάνω στο τέμπλο μας πληροφορεί ότι η ανέγερση και ανιστόρησή του
οφείλεται στη συνδρομή και έξοδα των ιερέων Αθανασίου και Κώνστα, του ιερωμένου
Αργύρη και του Ζήση ως και της λοιπής χώρας κατά το έτος 1757, Φεβρουαρίου 26.
Το τέμπλο της Παναγίας στην Παλιουριά παρουσιάζει ομοιότητα με αυτό της Αγίας Παρασκευής στο Πάτερο Ιωαννίνων.
Με το σεισμό του 1995 υπέστη σοβαρές ζημιές και πλέον δεν χρησιμοποιείται. Έχουν τοποθετηθεί υποστηλώματα αλλά είναι θέμα χρόνου η κατάρρευσή του.
-Ο αγιογραφικός διάκοσμος είναι αξιόλογος αγνώστου ζωγράφου και περιορίζεται στο ιερό και σε μέρος των πλευρών του κυρίως ναού.
-Η επανάληψη της επιγραφής οφείλεται μάλλον σε διαμαρτυρία των κατοίκων επειδή παραλείφθηκε στην πρώτη το μνημόνιο «κε επίλιπι χόρα όλι» στην οποία ενδεικτικά μνημονεύονται μόνο τα ονόματα Αργύρης και Ζήσης ενώ στο έργο συνέδραμε όλη η υπόλοιπη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου