menu

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Εξωκλήσι Αγίου Αθανασίου Παλιουριάς 11-5-2013

-Εφέτος λόγω Πάσχα (5-5-2013) μεταφέρθηκε και τελέσθηκε σήμερα (11-5-2013) η θεία λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο
από τον παπά - Δημήτρη (Καφετζή από το Νεοχώρι) ο οποίος έγινε πλέον ο δικός μας ιερέας σε χαρές και λύπες και.......
τον ευχαριστούμε. 

-Την ημέρα αυτή  προσέρχονται ψηλά στον Αι - Θανάση  κάτοικοι του χωριού καθώς επίσης και από τα γύρω χωριά. 

-Με πρωτοβουλία του προέδρου της Παλιουριάς,  την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Δεσκάτης και την δωρεά δύο ζώων  (Χρήστος Τζαλαμπύρας και Χρήστος Παπαχρήστος)   προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους  γίδα βραστή με μανέστρα, κόκκινο κρασί, πίτες, γλυκά και άλλα εδέσματα.

-Παρευρέθησαν  ο Δήμαρχος Δεσκάτης (Ν. Μίγκος) , οι αντιδήμαρχοι και ο "οικοδεσπότης" πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Παλιουριάς (Μπόλος Αθανάσιος).

-Μετά τη θεία λειτουργία οι γυναίκες χόρεψαν μερικά τραγούδια της ημέρας όπως "Ψηλά στον Αι Θανάση" - "Μπιήνα" - "Στο Γρεβενό στο Γρεβενό" και αποχαιρετώντας την Πασχαλιά  με το  "Ώρα καλή σου Πασχαλιά" και στη συνέχεια κρέμασαν χρωματιστές κορδέλες  στα δέντρα και στα βάτα δίπλα στο κιόσκι, που υπάρχει κοντά στο ναό, με θέα το αγαπημένο τους χωριό και τη νέα λίμνη Ιλαρίωνα που μπήκε στη ζωή μας.


Ν' ώρα καλή σου Πασχαλιά
κι πίσου να γυρίσεις
νώπους μας άφκεις να μας βρεις
κι ακόμα κι καλύτερα.
τούτο τον χρόνο τον καλό
τον άλλο ποιος τον ξέρει
για ζούμε για πιθαίνουμε
για σ'άλλον τόπο πάμε.-

-Το τοπίο δεν περιγράφεται με λόγια και ο επισκέπτης των λόφων (Αγία Τριάδα - Άγιος Αθανάσιος - 'Άγιος Γεώργιος - Αγία Παρασκευή)  στις παρυφές της Μπουνάσιας  γαληνεύει, κατά ομολογία των επισκεπτών. Βέβαια  δεσπόζει το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας Μπουνάσιας.

-Τέτοια ημέρα πέρυσι  έσυραν το χορό ο Γιάννης Ντατσής (Ντατσόγιαννος) και η Δέσπω Παλπάνη (Ντατσή) οι οποίοι  σήμερα  μας έβλεπαν από ψηλά όπου αναπαύονται και δεν τους ξεχνούμε.

-Χριστός Ανέστη Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία.-


opaliouriotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *