menu

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Eγκρίθηκε Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) με στόχο την προσέλκυση ειδών της ορνιθοπανίδας σε παράκτιες εκτάσεις και νησίδων του ταμιευτήρα του ΥΗΕ Ιλαρίωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, εγκρίθηκε, σήμερα Παρασκευή 20/1, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ)  για τη δυνατότητα ένταξης
περιφερειακών του ταμιευτήρα παράκτιων περιοχών και νησίδων σε καθεστώς προστασίας για την προσέλκυση της ορνιθοπανίδας, στο πλαίσιο απόφασης, του 2013, της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Υδροηλεκτρικό έργο Ιλαρίωνα, στον μέσο ρου του ποταμού Αλιάκμονα, Ν. Κοζάνης και Ν. Γρεβενών».

Η εγκρινόμενη ΤΕΠΕΜ έχει ως αντικείμενο: α) τη διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης σε καθεστώς προστασίας, παράκτιων εκτάσεων και νησίδων του ταμιευτήρα του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα, με στόχο την προσέλκυση ειδών της ορνιθοπανίδας, και β) την εξεύρεση κατάλληλων χώρων και τη διατύπωση προτάσεων για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης των ενδιαιτημάτων φωλεοποίησης, τροφοληψίας και καταφυγίου της ορνιθοπανίδας στην περιοχή μελέτης, η οποία περιλαμβάνει τις εκτάσεις πέριξ του ταμιευτήρα Ιλαρίωνα καθώς και κατάντη του φράγματος Ιλαρίωνα μέχρι την γέφυρα του Ρυμνίου στον ταμιευτήρα Πολυφύτου.

Η περιοχή μελέτης της ΤΕΠΕΜ υπάγεται διοικητικά στους Νομούς (και Περιφερειακές Ενότητες) Κοζάνης (Δήμοι Κοζάνης και Σερβίων – Βελβεντού) και Γρεβενών (Δήμοι Δεσκάτης και Γρεβενών), της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Υπόχρεος εφαρμογής (φορέας υλοποίησης) των προτάσεων της ΤΕΠΕΜ είναι καταρχήν η ΔΕΗ Α.Ε. ή γενικότερα ο εκάστοτε φορέας λειτουργίας του ΥΗΕ Ιλαρίωνα, με δυνατότητα ανάληψης της σχετικής υποχρέωσης, εν όλω ή εν μέρει, και από τρίτους φορείς.

Τα κύρια έργα που προβλέπονται από την ΤΕΠΕΜ:

1. Ανάντη του φράγματος Ιλαρίωνα.

2. Φύτευση τοπικών ειδών υδροχαρών δέντρων και θάμνων στις όχθες του υδατορέματος Σιούτσα, από τη γέφυρα Αγίου Αθανασίου (επαρχιακής οδού Δήμητρας – Παλιουριάς) μέχρι τη συμβολή με τον ταμιευτήρα.

3. Δημιουργία υποδομών περιβαλλοντικής ενημέρωσης και αναψυχής.

4. Κατάντη του φράγματος του Ιλαρίωνα, μέχρι τη γέφυρα Ρυμνίου

5. Φυτεύσεις για επανεγκατάσταση συστάδων παρόχθιας βλάστησης με τοπικά είδη δέντρων και θάμνων.

6. Δημιουργία τεχνητών υγροτόπων (υγρολίβαδα) ελεγχόμενης στάθμης.

7. Προστασία και συντήρηση υφιστάμενων νησίδων και κατασκευή σχεδιών για την ορνιθοπανίδα.


8. Δημιουργία υποδομών περιβαλλοντικής ενημέρωσης – εκπαίδευσης και αναψυχής.


http://kozan.gr/archives/9699

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *