menu

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ένας Γάλλος περιηγητής στη Μπουνάσια το 1872

Το 1930, ο τότε Μητροπολίτης της Ελασσόνας Καλλίνικος Λαμπρινίδης συγκέντρωσε στην Ελασσόνα, στη βιβλιοθήκη
της Ολυμπιώτισσας, όλα τα παλιά βιβλία, έντυπα και χειρόγραφα, τα οποία σώζονταν μέχρι τότε στα διάφορα .....
μοναστήρια της μητροπολιτικής επαρχίας του. Η ενέργεια αυτή του μητροπολίτη δυσαρέστησε πολλούς, αλλά αποδείχθηκε σωστή, διότι έσωσε από την καταστροφή, στην περίοδο 1940 -1950, όλα αυτά τα βιβλία, κυρίως τους χειρόγραφους κώδικες, οι οποίοι είναι σημαντικός θησαυρός πληροφοριών.

     Μεταξύ των πολλών βιβλίων, τα οποία κατέγραψε ο Αχ. Λαζάρου,[1]συμπεριλαμβάνονται και μερικά από την Μονή της Μπουνάσιας. Ένα από αυτά έχει τον τίτλο Αθανάσιος Υψηλάντης Κομνηνός, Εκκλησιαστικών και Πολιτικών των εις δώδεκα. Ββιβλίον Η΄, Θ΄ και Ι΄ ήτοι μετά την Άλωσιν, Κωνσταντινούπολις 1870, (σελίδες 882). Το βιβλίο αυτό αγόρασε στα Γρεβενά, στις 20.5.1874, ο ιεροδιάκονος Δαμασκηνός. Στην τελευταία σελίδα του βιβλίου υπάρχει η εξής ενθύμηση:

     «Μηνί Δεκεμβρίω τοῦ 1872 ἔτους κατά τήν εἰς Θεσσαλίαν ἀποστολήν ἠξιώθην, ἐν τῷ μοναστηρίῳ τῆς Βουνάσιας, ὑπό ὀνόματι τῆς Εὐαγγεστρίας, τῆς καλλίστης καί συμπαθητικωτάτης φιλοξενίας. Ὁ παπά Γρηγόριος καί ὁ ἀρχιδιάκονος Δαμασκηνός οἱ τῆς Μονῆς διευθυνταί κατά τήν ἐμήν διάθεσιν τό μοναστήριον μετεχειρίσθησαν, ὧν ὁ πρῶτος ὑποδεχθείς περιηγητής ἐν τούτῳ τῷ μοναστηρίῳ, δέν δύναμαι πολύ νά τοῖς εὐχαριστήσω  διά τήν τοσούτον ἀξίαν ὑποδοχήν των, διότι περιηγούμενος πρό πολλῶν ἐτῶν, οὐδέποτε εἶδον μέχρι τοῦδε τοσαύτην κομψότητα χαρακτῆρος καί ἀγαθότητα. Διό τοῖς εὐχαριστῶ ἐκ μέσης καρδίας μου. Ὁ Γκορτζιῶκος ἐκ τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Γαλλίας. 16 Δεκεμβρίου 1872. Τό μοναστήριον θά κεῖται ἴσως 1034 μέτρα ἀπό τῆς ἐπιφανείας τῆς θαλάσσης καί δέκα. Ἐκ τοῦ Πριωνίου 1584  μέτρα».[2] 

     Ο καθηγητής, λοιπόν, του Πανεπιστημίου του Παρισίου Γκορτζιώκος, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στη Θεσσαλία, επισκέφθηκε και την Μονή της Μπουνάσιας το 1872 και σημείωσε τις ευχαριστίες του για την φιλοξενία που του έκαναν οι καλόγεροι της Μπουνάσιας. Υπολόγισε το υψόμετρο της Μπουνάσιας (1.030 μ.) και του Πρίονου (1584 μ. ενώ είναι 1.615 μ).
      Ήδη από το 1975 προσπάθησα να εντοπίσω τον εν λόγω περιηγητή, αλλά δεν έγινε δυνατό. Απευθύνθηκα στον Μορφωτικό Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας της Αθήνας, αλλά δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει το γαλλικό όνομα του περιηγητή. Μετά από αυτό, η υπόθεση αυτή ξεχάσθηκε. Τελευταία, όμως, ένας συνεργάτης του περιοδικού μου, μου έστειλε για δημοσίευση την μετάφραση του οδοιπορικού ενός γάλλου γεωγράφου, ο οποίος περιηγήθηκε τη Θεσσαλία και τη Δυτικά Μακεδονία το 1872. Πρόκειται για τον Ερρίκο Κλώντ Γκορσιέ, γεωλόγο-ορυκτολόγο, ο οποίος αναφέρεται ειδικά στα χωριά των Χασίων, του νομού των Γρεβενών και της επαρχίας της Ελασσόνας. Η Δεσκάτη είχε τότε 400 οικογένειες, το Καρπερό 60, η Δήμητρα 40, η Κατάκαλη 20, ενώ o Aγιώρης, το Καλαπόδι και το Κομμάτι αναφέρονται ως ακατοίκητα.[3]

     Μετά, λοιπόν, από 40 χρόνια έμαθα το όνομα του επιστήμονα - περιηγητή, του μοναδικού που επισκέφθηκε τη Δεσκάτη και τη Μονή της Μπουνάσιας.




   [1]. Αχ. Λαζάρου, Κατάλογος εντύπων βιβλιοθήκης Ολυμπιωτίσσης, Αθήναι 1964.
   [2]. Αχ. Λαζάρου, ό. π., σ. 226, αρ. 597˙ Κώστας Σπανός, Ενθυμήσεις και επιγραφές από την περιοχή της Δεσκάτης, 1585-1914, Λάρισα 1991, 91-92.
   [3]. Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, «Οι οικισμοί των Χασίων στις περιηγήσεις του Henri Claude Gorceix», Θεσσαλικό Ημερολόγιο, 60 (Λάρισα 2011) 104-112. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *