menu

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ποιός είναι ο πρώτος Κύπριος που προετοιμάζεται να ταξιδέψει στον Άρη; (PHOTOS)

Φιλοξενούμενος μας αυτήν τη φορά, ο Στέργιος Παλπάνης (του Αναστασίου που κατάγεται από την Παλιουριά Γρεβενών).
και να γίνει μόνιμος μετανάστης, στον πλανήτη Άρη.

Στόχος του; Να μπει στο διαστημόπλοιο με one way ticket 
Κι αν αυτό συμβεί, θα είναι ο πρώτος Κύπριος, που τα καταφέρνει. Με ποιον τρόπο, όμως προετοιμάζεται γι’ αυτό το ταξίδι; Η απάντηση στην πιο κάτω, αποκλειστική  συνέντευξη: 
Γιατί νιώθεις τόσο έντονα την ανάγκη να εγκαταλείψεις τη… γη;
Το πρώτο πράγμα, που σκέφτονται οι περισσότεροι είναι ότι "έχω έντονη ανάγκη να εγκαταλείψω τη γη". Από την πλευρά μου, διακωμωδώντας ίσως λίγο την κατάσταση,  τους το επιβεβαιώνω χωρίς αυτό φυσικά να ισχύει στην πραγματικότητα. Ταυτόχρονα όμως, τους διευκρινίζω ότι πλέον δεν μιλούμε υποθετικά για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και στον Πλανήτη Άρη αλλά για το πότε θα πραγματοποιηθούν.  
«Όλα μπορεί να γίνουν, φτάνει να βοηθήσεις και εσύ για να γίνουν».
Πώς πήρες αυτήν τη μεγάλη απόφαση;
Η απόφασή μου να υποβάλω αίτηση στο πρόγραμμα Mars-One για την αποστολή χωρίς επιστροφή στον Πλανήτη Άρη ήταν πιο εύκολη σε σχέση με την απόφασή μου να ξεκινήσω γυμναστήριο. Εντελώς τυχαία, λίγες μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων, έμαθα για το πρόγραμμα και ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι είναι κάτι που θέλω να κάνω. Τελικά κατάφερα να φτάσω μέχρι την τρίτη φάση επιλογής και στους τελευταίους 705 υποψήφιους από τις διακόσιες χιλιάδες αιτήσεις που αρχικά υποβλήθηκαν.  
Κάποιος θα μπορούσε να πει πως, φεύγοντας για τον Άρη, θα είναι σαν να ζεις αλλά χωρίς ουσιαστικά να υπάρχεις. Εσύ τι λες;
Εξαρτάται από ποια πλευρά προσεγγίζεις το θέμα. Αν το δούμε από την πλευρά της φυσικής/σωματικής ύπαρξης στη Γη, ναι σίγουρα δεν θα υπάρχεις παρόλο που θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την Γη μέσω διαδικτύου. Αν λάβουμε όμως υπόψη τον όγκο και τη σημασία των πληροφοριών και των δεδομένων που θα στέλνονται πίσω στη Γη από την έρευνα και την εξερεύνηση του Πλανήτη, η ύπαρξη αυτών των ανθρώπων στην Γη θα είναι έντονη, ίσως ακόμα και πιο έντονη από την ύπαρξη τους πριν την αποστολή.
Να μας περιγράψεις την εμπειρία, που έζησες στο Mars Desert Research Station (MDRS) της Αμερικής;
Το MDRS είναι ένα ερευνητικό κέντρο που δημιουργήθηκε από το Mars Society στις ΗΠΑ και στο οποίο γίνεται προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης στον Άρη και γενικά σε ένα άλλο πλανήτη. Οι εγκαταστάσεις του MDRS βρίσκονται σε έρημο της πολιτείας Γιούτα, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής προσμοιάζουν με εκείνες που συναντώνται στον Άρη.
Με την άφιξη σου στις εγκαταστάσεις του MDRS η διαδικασία της προσομοίωσης αρχίζει. Εντός των εγκαταστάσεων η ατμοσφαιρική πίεση και οι συνθήκες θεωρούνται κατάλληλες για έναν άνθρωπο να ζήσει φυσιολογικά χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη τεχνητή υποστήριξη. Εκτός των εγκαταστάσεων, οι συνθήκες, θεωρούνται θανάσιμες αν λάβει κάποιος υπόψη ότι η ατμοσφαιρική πίεση στον Άρη είναι μικρότερη από 1% της πίεσης της Γης και δεν υπάρχει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα για να υποστηριχτεί η διαδικασία της αναπνοής.
Επομένως, για να εξέλθει κάποιος από την εγκατάσταση πρέπει να χρησιμοποιήσει κατάλληλη «διαστημική στολή» η οποία τροφοδοτεί στο χρήστη της συνεχώς οξυγόνο. Επίσης κατά την είσοδο ή έξοδο από την εγκατάσταση το πλήρωμα πρέπει να περάσει απαραίτητα από την τρίλεπτη διαδικασία συμπίεσης/αποσυμπίεσης. Η κατανάλωση νερού καταγράφεται συνεχώς και τα μέλη του πληρώματος έχουν τη δυνατότητα να πλένονται για 2 λεπτά κάθε τρεις ημέρες (χωρίς αυτό να είναι κανόνας για όλες τις αποστολές). 

Πρωταρχικός στόχος της αποστολής «Crew 155: First Engineers», ήταν να αποδείξει ότι ακόμη και μια ομάδα απλών ανθρώπων μπορεί να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια προσομοίωσης των συνθηκών που επικρατούν στον πλανήτη Άρη, ειδικά σε σχέση με μηχανολογικά και κατασκευαστικά θέματα. Μέρος των αποστολών περιλάμβανε την ανακαίνιση τμημάτων της εγκατάστασης, καταγραφή του ηλεκτρολογικού κυκλώματος, καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων, σύνδεση της εγκατάστασης και του νέου θερμοκηπίου με μεταλλικό τούνελ, κατασκευή ξύλινης εξέδρας, κ.τ.λ. Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες πλήρους προσομοίωσης.
«Θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την Γη μέσω διαδικτύου»

Αλήθεια τι τρώγατε;
Όλα τα τρόφιμα που καταναλώναμε ήταν αφυδατωμένα/αποξηραμένα, κονσερβοποιημένα ή σε σκόνη, και σύμφωνα πάντα με το επίσημο πρωτόκολλο της NASA. Είχαμε αρκετές πρώτες ύλες για την ετοιμασία εύγευστων αλλά και αρκετά ισορροπημένων, διατροφικά, γευμάτων. Παρόλα αυτά η έλλειψη φρέσκων προϊόντων ειδικά λαχανικών και φρούτων ήταν αισθητή για ορισμένα μέλη της αποστολής. 
Αν τελικά κάποτε επιλεγείς να είσαι ένας από αυτούς που θα μεταναστεύουν στον πλανήτη Άρη, τι θα σου λείψει πιο πολύ;
Έζησα και μεγάλωσα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου δίπλα από τη θάλασσα και χωρίς αμφιβολία είναι κάτι που θα μου έλειπε.  
Αν η απάντηση σου θα πρέπει να είναι «Ακόμη πιο πολύ», ποια θα ήθελες να ήταν η ερώτηση;
«Αφού πλέον έχεις ζήσει την εμπειρία του πώς είναι να ζήσεις στον Άρη, εξακολουθείς να θέλεις να μεταναστεύσεις στον Άρη;» - Τώρα, ακόμη πιο πολύ!


Κρατάς ημερολόγιο;

Παρόλο που δεν κρατώ στην προσωπική μου ζωή ημερολόγιο, κατά την διάρκεια της αποστολής στο MDRS έγραφα καθημερινά τις εμπειρίες μου.
Τι θα έγραφες για τη σημερινή μέρα;
Θα έγραφα… «Ελπίζω με αυτή την συνέντευξη να ενθαρρύνω έστω και ένα άνθρωπο να κυνηγήσει τα όνειρα του, παρόλο που ζούμε απομονωμένοι σε ένα μικρό νησί. Μέσα από αυτή την εμπειρία μου κατάλαβα ότι όλα μπορεί να γίνουν,  φτάνει να βοηθήσεις και εσύ για να γίνουν».   

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ, με περισσότερες εικόνες και βίντεο, όπως προβλήθηκε στο Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 iwo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *