menu

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Παλιουριά Γρεβενών

Την Κυριακή 22-05-2016 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Παλιουριάς, εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλιουριάς, με την αρωγή του Δήμου Δεσκάτης. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Σημανδράκος, ο Δήμαρχος Δεσκάτης κ. Καραστέργιος, ο πρώην βουλευτής Γρεβενών κ. Κοψαχείλης, πολλοί φορείς, αρχές του
Δήμου Δεσκάτης και πλήθος κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

    Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των 353.000 χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας, ακολούθησε, κατάθεση στεφάνων, Εθνικός Ύμνος, σύντομοι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, Κυριαζίδη Κώστα, τον Αντιπεριφεριάρχη, τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του χωριού Κόντο Γεώργιο. 
Η  κεντρική ομιλία έγινε από την Κυριαζίδου Γεωργία, Δασκάλα, με θέμα, «Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού 1914-1923». Στη συνέχεια ακολούθησαν τέσσερα Αντάρτικα ποντιακά τραγούδια από τη χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου, με χοράρχη τον Κυριαζίδη Κώστα, και τη συνοδεία αρμονίου, από τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Την όλη παράσταση έκλεψαν πέντε παιδάκια ντυμένα ποντιόπουλα, απαγγέλλοντας στην ποντιακή διάλεκτο αντάρτικα ποιήματα.
     Αφού όλοι περάσαν και σταθήκαν στην έκθεση μερικών φωτογραφιών, από τη αξιολογότατη συλλογή της Άννας Θεοφυλάκτου, με θέμα τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό, περιόδου 1880-1931, η εκδήλωση έλαβε τέλος με την προσφορά ποντιακών εδεσμάτων (περέκ, πισία, ωτία, τάν) από τις γυναίκες του συλλόγου.

     Την όλη εκδήλωση συντόνιζε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Κατή Βίκυ.
   
Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιουριάς  

Ακολουθούν φωτογραφίες, μέρους της έκθεσης.



 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *