menu

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Πολλές και όμορφες Καλημέρες - !!!!!

-Συνήθως με το ξύπνημα λέμε την καλημέρα μας στον καλύτερο φίλο μας, τον  καθρέπτη !!.  Πριν αρκετές δεκαετίες δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε καθρέπτης αλλά η δεξιοτεχνία και τα όνειρα των ελεύθερων κοριτσιών  και ένα από τα έργα τέχνης για να στολίσουν την προίκα τους. 
-Κεντούσαν  ή ζωγράφιζαν διάφορες εικόνες για χαρούμενο ξύπνημα όπως ↴↴↴ πουλιά, τριαντάφυλλα, εικόνες που υμνούσαν την αγάπη και τον έρωτα. Συνήθως έγραφαν τα αρχικά του ονόματος και ημερομηνία.
-Στο πάνω μέρος έγραφαν ή κεντούσαν την "Καλημέρα" και μερικές φορές "Χρόνια Πολλά".

-Στόλιζαν απλά και όμορφα τα σπίτια τους χωρίς ακριβά έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, smart TV, smartphone,  διακοσμητικά κλπ.

-Η μητέρες από νωρίς φρόντιζαν να μάθουν  στις κόρες την τέχνη του αργαλειού και του κεντήματος  για να γίνουν καλές νοικοκυρές και περιζήτητες νύφες !!!

-Σήμερα ελάχιστες νέες ξέρουν να κεντούν και βλέποντας μια παραδοσιακή  "Καλημέρα" την κοιτούν με απορία  και χαμογελούν χωρίς  να φανταστούν πόση ελπίδα και πόσα όνειρα κρύβει αυτό το άψυχο αντικείμενο !!!

Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης




















2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20:43

    Που μπορώ να βρω τέτοιους καθρέπτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταστήματα λαϊκής τέχνης. Οι δύο τελευταίοι είναι φίλων και φυσικά δεν πωλούνται. Οι υπόλοιποι είναι εικόνες από το διαδίκτυο για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και δουν οι νεότεροι.

      Διαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *