menu

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ημέρα δράσης αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

-Έγινε χθες (22-10-2015  ώρα 20.00΄) η προγραμματισμένη ενημέρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου
Δεσκάτης  από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών. 

-Την έναρξη της ενημέρωσης έκανε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών, αρχαιολόγος........
 κ. Δημάκη και γνώρισε στο κοινό ότι οι εκδηλώσεις αφιερώνονται στη μνήμη του Khalid al-Asaad, Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων της μυθικής πόλης Παλμύρας και του Qassem Abdallh Yehya, χημικού, υπεύθυνου συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές.

-Αναφέρθηκε με δυο λόγια για την υπηρεσία, που είναι η αρχαιότερη δημόσια υπηρεσία και ιδρύθηκε το 1837. Μας  ενημέρωσε ότι από το Νοέμβριο 2014 ιδρύθηκε μία ενιαία υπηρεσία αρχαιοτήτων, με έδρα τα Γρεβενά για το νομό. Συνέχισε με ένα απολογισμό από την ίδρυση μέχρι σήμερα για τις δράσεις - εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λ.π. 

-Τέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης κτιρίου για την στέγαση των γραφείων και αποθηκευτικών χώρων (τα ευρήματα ευρίσκονται στην Αϊανή)  της υπηρεσίας και οι υποσχέσεις της πολιτείας παραμένουν υποσχέσεις και πηγαινοέρχονται οι υπάλληλοι Γρεβενά - Κοζάνη αφού η Υπηρεσία έχει έδρα των γραφείων της στην Κοζάνη.
Άκουσον άκουσον !!!!!    Ελλάς το μεγαλείο σου !!!!

 -Συνέχισε την ενημέρωση η αρχαιολόγος κ. Λόλα για την αποστολή - εργασίες (ανασκαφή, συντήρηση μελέτη κλπ) των αρχαιολόγων. Ακολούθησε προβολή εικόνων από ευρήματα των ανασκαφών, 5.000 π.χ. και μετέπειτα, όπως αγγεία, κοσμήματα, αγάλματα, σαρκοφάγοι, λουτρά, πέτρινα γεφύρια και θρησκευτικά μνημεία.  

-Τέλος ο συντηρητής της υπηρεσίας κ. Τζαναπέτης  μας πρόβαλε εικόνες ευρημάτων πριν και μετά την συντήρησή τους όπως  τοιχογραφίες,  εικόνες, νομίσματα και ψηφιδωτά. 

-Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Δεσκάτης κ. Καραστέργιος, πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων και κάτοικοι. 
-Τελευταία γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νομού, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, για να γνωρίσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.- 

opaliouriotis.gr 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *