menu

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πανηγυρίζει ο πολιούχος της Παλιουριάς Άγιος Νικόλαος

-Γιορτάζει αύριο (6 Δεκεμβρίου)  ο πολιούχος της Παλιουριάς  Άγιος Νικόλαος και θα γίνει θεία λειτουργία.  
-Ο Άγιος Νικόλαος ήταν πολιούχος του οικισμού «Σμηάτζι Μεσοχώρι» όπως γράφεται στον Κώδικα της Ζάβορδας .......
το 1692 χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία κτίσεως του
ναού, ήταν κτίσμα του 15ου αιώνα με  ωραιότατο κωδωνοστάσιο, ο οποίος κάηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1944 από τους Γερμανούς.


-Το 1955 κατέρρευσε και το κωδωνοστάσιο (καμπαναριό), που είχε εσωτερική σκάλα, χωρίζονταν σε διαζώματα και στην κορυφή του υπήρχαν καμπάνες, σήμαντρα και τέσσερα ανοιχτά παράθυρα σε σχήμα τόξου. Ευτυχώς σώζονται ελάχιστες φωτογραφίες.

-Υπήρχε επιγραφή κτίσης του κωδωνοστασίου " ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΚΤΙΣΘΗ ΕΤΟΣ 1876" που δυστυχώς δεν διασώθηκε.

-Ο περίβολος της εκκλησίας ήταν πέτρινος τείχος ύψους δύο μέτρων περίπου και είχε δύο εισόδους, δυτικά (κεντρική) και νότια.  Στο εσωτερικό εκτός του κυρίως ναού υπήρχε  στο πίσω μέρος  της εκκλησίας (ανατολικά) και δεξιά της κτίσμα διώροφο. Στον επάνω όροφο ήταν το σχολείο και η κατοικία του εκάστοτε παπά του χωριού. Στο ισόγειο ήταν αποθήκες και σταύλος. Επίσης εκτός από το κωδωνοστάσιο στον προαύλιο χώρο  και κοντά στην κεντρική είσοδο υπήρχε μια πολύ μεγάλη μουριά και πιο πέρα συκιές. Έξω από τον προαύλιο χώρο και ανατολικά υπήρχε κτίσμα με το εργαστήριο του σιδερά (γυφταριό το έλεγαν).

-Ο ναός του Αγίου Νικολάου, όπως αναφέρεται παραπάνω  ήταν κτίσμα του 17ου αιώνα. Πέτρινο κτίσμα με κεραμίδια στην στέγη και γύρω γύρω στέγαστρο (κιόσκι) . Επίσης εξωτερικά στην βόρεια πλευρά και εφαπτόμενο με τον κυρίως ναό (στο ύψος του ιερού) υπήρχε παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους.

-Ο ναός είχε δύο εισόδους, από τη νότια εισέρχονταν οι  άντρες και από την δυτική οι γυναίκες.
Μπαίνοντας από την είσοδο των γυναικών κατέβαιναν δυο σκαλοπάτια  για να βρεθούν στον κυρίως ναό, ο οποίος ήταν αγιογραφημένος (τοιχογραφίες) . Υπήρχε εσωτερικός εξώστης (γυναικωνίτης)  με τοιχογραφίες. Όπως έλεγαν οι παππούδες μας δεν υπήρχε σπιθαμή να μην έχει τοιχογραφία (17ο αιώνα). Η μοναδική εικόνα σε τοιχογραφία είναι η εικονιζόμενη του Αγίου Νικολάου.

-Εντός της εκκλησίας και νοτιοδυτικά υπήρχε η λεγόμενη χαβούζα, δηλαδή  ήταν κάτι σαν πηγάδι κι εκεί έριχναν διάφορα υγρά όπως λάδια, νερά από βαφτίσεις κλπ.

-Με την οικονομική ενίσχυση του εξ Αμερικής ομογενούς ΠΑΛΠΑΝΗ Νικολάου του Κωνσταντίνου, την  συνδρομή και φροντίδα των κατοίκων στην ίδια θέση ανεγέρθηκε το 1966 νέος ναός ο οποίος με την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων αγιογραφήθηκε.-

-Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και σ' όλους τους Παλιουριώτες.-

opaliouriotis.gr











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *