menu

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Επανεκκίνηση !!! αγροτικών προϊόντων από νέους αγρότες ( Κώστας Ν. Παπαδόπουλος)

-Η Παλιουριά Γρεβενών είναι χτισμένη στην βάση της Βουνάσσας (Μπουνάσιας), σε υψόμετρο 480 μ. και δίπλα στη νέα λίμνη Ιλαρίωνα που σχηματίστηκε από τα νερά του ......
Αλιάκμονα. Ο τόπος είναι πολύ εύφορος λόγω του Αλιάκμονα και κατοικήθηκε πριν από πολλούς αιώνες. 

-Με την απογραφή του 1454/1455 από το Οθωμανικό κράτος
γνωρίζουμε  ότι κατοικούσαν περίπου 570 άτομα και εκτός από την κτηνοτροφία καλλιεργούσαν, αμπέλια, δημητριακά, όσπρια, μελίσσια  που ήταν αρίστης ποιότητας και εισέπρατταν  φόρους (π.χ.  από την δεκάτη των αμπελιών εισέπρατταν τον φόρο των βαρελιών  (300 άσπρα = 2,5 γρόσια).

-Η περιοχή από  την έξοδο του χωριού προς Δεσκάτη μέχρι την θέση σκάλα είχε πολλά αμπέλια (αμπελωτόπια) με ποιοτικά σταφύλια και τα παράγωγά τους (τσίπουρο και κρασί). 

-Προσωπικά θυμάμαι αρκετά αμπέλια, όπως των Ντατσή,  Μπέλτσιου, Παλπάνη, Κυριαζίδη, Χερίδη και Μπαλογιάννη. Φεύγοντας από τη ζωή η παραπάνω γενιά χάθηκαν και οι όμορφες εικόνες με αμπέλια, μποστάνια, χαρούμενες φωνές, τραγούδια  και τη θέση τους πήραν μονότονα χωράφια  δημητριακών  με αγροτικά μηχανήματα και για λίγο χρονικό διάστημα.
-Σιγά - σιγά οι κάτοικοι επανήλθαν σε εγγυημένες συνταγές  καλλιέργειας της γης μας, όπως  όσπρια και  αμπέλια.

-Χθες (11-11-2014) επισκέφθηκα τον Κώστα  Παπαδόπουλο του Νικολάου (Κότικα) στον δικό του αποστακτήρα (καζαναριό ή καζάνι το έλεγαν οι παππούδες)  που έκανε πέρυσι και εξυπηρετεί τους Παλιουριώτες  και κατοίκους των γύρω περιοχών.

-Με το "καλώς όρισες"  με κέρασε ένα  τσιπουράκι  κατ’ ευθείαν από την "πηγή".

-Στην κουβέντα που ακολούθησε μου είπε ότι έχει τριάντα πέντε (35) στρέμματα αμπέλι, με συστηματική καλλιέργεια, την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού  (γεωλόγοι - γεωπόνοι - οινολόγοι), από το 2013 έχει άδεια απόσταξης και δημιούργησε τον δικό του αποστακτήρα, νέας τεχνολογίας χρησιμοποιώντας ως θέρμανση ξύλα (παραδοσιακό τρόπο).  Η κάθε δόση (καζανιά) παίρνει μέχρι 130 κιλά και αντιστοιχεί σε 40 κιλά τσίπουρο. Ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη προστίθεται  ή όχι ο αρωματικός γλυκάνισος.  Στα επόμενα σχέδιά του είναι η κατασκευή εμφιαλωτηρίου των δικών του σταφυλιών (διαφόρων ποικιλιών).

-Κατά τη διάρκεια της απόσταξης στο χώρο εκτός από τον ιδιοκτήτη, τον πελάτη, βρίσκονται συνήθως και φίλοι. Η όλη διαδικασία, η μουσική και η σχάρα στα κάρβουνα  με μεζεδάκια, συνοδευόμενα με τσίπουρο, ανεβάζουν τη διάθεση και μερικές φορές "οι χοροί καλά κρατούν"  από μερακλήδες (όπως φαίνεται  στις παρακάτω εικόνες). Στο χώρο απόσταξης υπάρχει τζάκι και  σαλονάκι για τους πελάτες και όχι μόνο.

-Πρέπει να επαινούμε τις προσπάθειες νέων ανθρώπων και να τις στηρίζουμε. Μπράβο στον Κώστα που επέλεξε τον τόπο μας να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και του εύχομαι να προκόψει.-

-Ακολουθούν εικόνες.-

opaliouriotis.gr


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *