menu

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Λαογραφικό Μουσείο Παλιουριάς !!! να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας ???

-Χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες της κ. Σοφίας Εκουτσόγλου φιλοξενούνται  σε χώρο του σπιτιού της αντικείμενα που πρόσφεραν  παλιουριώτες  μέχρι τη δημιουργία  Λαογραφικού Μουσείου Παλουριάς και τη ........
μόνιμη μεταφορά τους σ’ αυτό.

-Σε προηγούμενη δημοσίευση (8-1-2013) αναφέρθηκε η
φιλότιμη προσπάθεια της κ. Σοφίας για την φύλαξη και συντήρηση των αντικειμένων, επίσης υπήρξαν υποσχέσεις για την άμεση μεταφορά σε δημόσιο χώρο που θα προϋποθέτει την ασφαλή φύλαξη των  αντικειμένων που είναι και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

-Ο χώρος βρέθηκε και είναι  μία από τις αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, που παραχώρησε  η Κοινότητα Παλιουριάς. Προσωπικά πιστεύω  ότι είναι ο καταλληλότερος χώρος, αφού η αίθουσα είναι αρκετά μεγάλη, το κτίριο είναι κτισμένο με πέτρα από τον τόπο μας και  στο μέλλον μπορεί με αμμοβολή να φύγει ο σοφάς και να γίνει ένα παραδοσιακό κτίριο και κόσμημα για την Παλιουριά.

-Για να γίνει η μεταφορά των εκθεμάτων σ' αυτό το χώρο είναι απαραίτητο να γίνουν μερικές εργασίες, όπως πόρτα ασφαλείας,  κιγκλιδώματα στα παράθυρα ,  ράφια  και στη συνέχεια να μεταφερθούν  εκεί για αρχειοθέτηση και ταξινόμηση .

-Για να γίνουν  οι παραπάνω παρεμβάσεις - εργασίες  απαιτείται  κάποιο χρηματικό ποσό και δυστυχώς από τους αρμόδιους  φορείς, λόγω και της οικονομικής κρίσης, εδώ και χρόνια «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».  Κατόπιν των  παραπάνω π ρ ο τ ε ί ν ω  να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη μας και ιδιαίτερα  «οι έχοντες και κατέχοντες» απόδημοι παλιουριώτες και φίλοι, να κάνουμε  όλοι μαζί (Τοπική  Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι κλπ) το Σχολείο που όλοι μας έχουμε τόσες και τόσες αναμνήσεις, Λαογραφικό Μουσείο Παλιουριάς. Στη συνέχεια  να γίνει επισκέψιμο στους κατοίκους και οι μεν παλαιότεροι να θυμούνται και ν' αναπολούν  στιγμές της ζωής τους, ενώ οι νεώτεροι να μάθουν  ποια αντικείμενα, εργαλεία, ενδύματα κ.λ.π. χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. 

-Απευθύνομαι κυρίως στους απόδημους διότι οι μόνιμοι κάτοικοι προσφέρουν τον οβολό τους σε εκδηλώσεις που κάνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παλιουριάς (Ρογκατσάρια, Λαζαρίνες) και γίνονται σε περιόδους που δεν υπάρχουν αδειούχοι στο χωριό.

-Οι  πρόθυμοι να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παλιουριάς  κ. Κόντο Γεώργιο (τηλέφωνο  6932376720), ο οποίος χαιρέτησε την πρότασή μου.-

-Ακολουθούν ενδεικτικές εικόνες. 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *