menu

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Παύλος Πουλατσίδης, ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης !!!

-Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό μου (Παλιουριά) έφτασα μέχρι την βόρεια πλευρά και είδα στην αυλή του τον κ. Παύλο Πουλατσίδη (Παύληκα  τον λέμε στο χωριό). Στάθηκα στο δρόμο να πω μια καλημέρα και μου έγνεψε να κοπιάσω στο.....

σπιτικό του. Δεν μπορούσα ν' αρνηθώ την πρόσκλησή του και πλησιάζοντας στον προαύλιο χώρο είδα τις παρακάτω εικόνες "ένας χώρος που δημιουργήθηκε από τον ίδιο με πολύ μεράκι και γεμάτο αναμνήσεις".

-Φιλόξενος  και χαμογελαστός  με πρότεινε καφεδάκι, καλοδεχούμενο του είπα, στη συνέχεια ακολούθησε τσιπουράκι,  αλλά για να είμαι ειλικρινής περίμενα  την ώρα να ρωτήσω για ότι έβλεπα μπροστά μου. Τον θυμάμαι από παιδί που ήμουν ως έναν άνθρωπο πράο, ευγενικό, εργατικό και επίτροπο της εκκλησίας για πολλά χρόνια.

-Κουβεντιάζοντας διάφορα, κυρίως γύρω από το χωριό,  άρχισε να ξετυλίγεται η ταινία της ζωής του που περιγράφω σε περίληψη.

-Οι γονείς του ήρθαν από την Σεβάστεια (Νιξάρ) του Πόντου και εγκαταστάθηκαν πρώτα στη Νέα Σεβάστεια Σοχού Θεσσαλονίκης όπου και γεννήθηκε το έτος 1930. Το 1936 ήρθε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Παλιουριά Γρεβενών.

-Πολύ νωρίς απέκτησε παιδικούς φίλους, δέθηκε με τους ντόπιους που βρήκαν εδώ και ασχολήθηκε με αγροτικές καλλιέργειες. Το 1950 παντρεύτηκε την  κ. Κυριακή με την οποία έφερε στον κόσμο δύο αξιόλογα παιδιά,  ως άνθρωποι και επιστήμονες και έζησε αρμονικά μαζί της μέχρι το 2008 που έφυγε από  τη ζωή του.

-Βγαίνοντας στη σύνταξη, ως δημιουργικό και ανήσυχο άτομο, ψάχνοντας τρόπους να περάσει ευχάριστα την ώρα του,  εντελώς τυχαία το 1998 κάνοντας λάσπη με τσιμέντο για μικροεργασία  άρχισε τον συνδυασμό πέτρας και τσιμέντου, στη συνέχεια δημιούργησε μ' αυτά τα υλικά  έργα  από εικόνες που σημάδεψαν τη ζωή του και περιγράφονται στις παρακάτω εικόνες.

-Στις εικόνες (1,2,3)  απεικονίζεται το όρος Μελά  στον Πόντο, όπου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Σουμελά και στην οποία φαίνονται τα κτίσματα: Ο ναός της Παναγίας Σουμελά, ο ναός της Αγίας Βαρβάρας όπου φυλάχτηκε η ιερή εικόνα, το κωδωνοστάσιο, το σημείο που ήταν η σημαία, το Σανατόριο, ο νερόμυλος και ο φούρνος.

-Στην εικόνα (4)  υπάρχει άγαλμα προς τιμή του αδερφού του Πουλατσίδη Λαζάρου του Στυλιανού που σε ηλικία 17 ετών την 10-02-1944  έγινε ένα από τα αθώα θύματα που άφησαν στο πέρασμά τους από την Παλιουριά  τα στρατεύματα κατοχής (Γερμανοί). Επίσης την ίδια ημέρα έκαψαν και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και όπως μου είπε ο κ. Παύλος, την θυμάται πολύ καλά και όμοιά της δεν έχει δει ως κτίσμα, αγιογραφίες κλπ (ήταν ολόκληρο συγκρότημα).

-Στην εικόνα (5) είναι άγαλμα προς τιμή του πατέρα του Στυλιανού  Πουλατσίδη.

-Στην εικόνα (6)  είναι άγαλμα με πόντια γυναίκα που στο ένα χέρι έχει σιτάρι και στο άλλο το χερόμυλο.

-Στην εικόνα  (7)  είναι ναός αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή που υπήρχε στην ομώνυμη αγροτική περιοχή και κατακλείσθηκε η περιοχή το  β΄εξάμηνο του 2012 από τη δημιουργία της λίμνης Ιλαρίωνα,  καθώς επίσης και στη μνήμη της συζύγου του Κυριακής. 
Ο ναός της εικόνας  δεν είναι αντίγραφο της προϋπάρχουσας αλλά προσωπική του επιλογή.

-Στις εικόνες  (8,9)  υπάρχει σε αγάλματα μια φανταστική ιστορία του, που δεν διαφέρει από την πραγματικότητα, δηλ. ένας εργάτης (στην συγκεκριμένη εικόνα πόντιος) σταμάτησε σ΄ ένα πηγάδι για ξεκούραση και κολατσιό ενώ ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο σταμάτησε για τον ίδιο λόγο και ένας σκύλος. Μετά από συνομιλία  μεταξύ των στα ποντιακά " ΜΕ ΤΟΝ ΦΕΝΚΟΝ ΣΙ ΤΕΝ ΕΠΕΡΠΑΝΑ ΗΒΡΑΣΕ ΕΚΑΘΟΥΣΝΕ ΣΗ ΠΗΓΑΔΙΝ ΤΟ ΛΙΘΑΡ ΕΤΡΟΕΣ ΨΟΜΙ ΚΑΙ ΕΛΕΑΣ ΑΣΙΝ ΒΟΥΚΑΣ ΕΔΕΚΕΣΜΕ ΕΦΑΓΑ ΑΣΙΝ ΒΟΥΡΑΣ ΕΠΑ ΝΕΡΟΝ ΕΓΩ  ΗΜΕΡ ΚΙΑΝ ΠΑΣ ΜΕΤΕΣΕΝ ΘΑΡΧΟΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΕΣΕΝ ΘΑ ΠΟΘΑΝΟ" και στη συνέχεια ο σκύλος έγινε ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου.

-Στην εικόνα (10)  είναι σπήλαιο που κατέφυγαν οι πρωτόπλαστοι (Αδάμ και Εύα) μετά την έξοδό τους από τον παράδεισο.

-Στην εικόνα  (11)  είναι σε άγαλμα  η Λέαινα  που δείχνει τη δύναμη της φύσης καθώς επίσης και τη δύναμη  του θηλυκού γένους (μάνα, γυναίκα). 

-Στην εικόνα (12) είναι το πιθάρι που δεν έλειπε από κανένα σπίτι και χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος τροφίμων.

-Στην εικόνα  (13)  αναγράφεται «ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΦΩΝΗ  ΠΑΙΔΙΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»  και «ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ»  δεν χρειάζονται σχόλια !!!!!

Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *