menu

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Παναγίας Μπουνάσιας Παλιουριάς - Εικόνες (16-09-2014)

-Έγινε σήμερα (16-09-2014) θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Παναγίας Μπουνάσιας  Παλιουριάς Γρεβενών. Χοροστάτησε ο  Σεβασμιότατος   Μητροπολίτης Καστοριάς  κ.κ. Σεραφείμ και Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Γρεβενών. ....
Συνοδεύονταν και συλλειτούργησε  με αρκετούς κληρικούς
της Μητροπόλεως  Γρεβενών.

- Την πρόσκληση  προς τον  Σεβασμιότατο  έκανε η  Ηγουμένη της Μονής Μικροκάστρου  Σιατίστης  Θεολογία,  που κατάγεται από τη Δεσκάτη. Πριν  εγκατασταθεί στην  παραπάνω Μονή  είχε επιθυμία να μονάσει στην  Ευαγγελίστρια αλλά για διαφόρους λόγους δεν εγκαταστάθηκε στη Μπουνάσια. 

-Σήμερα ανέβηκε (η Γερόντισσα Θεολογία) στην Ευαγγελίστρια  με συνοδεία μοναχών της  και μερικές  κάθισαν γύρω από το αναλόγιο και  έψαλλαν για τη θεία λειτουργία.  Έψαλλαν τόσο μελωδικά τους βυζαντινούς ύμνους και  τα τροπάρια  που σε καθήλωναν  στη θέση σου χωρίς να ακούγεται ο  παραμικρός  ψίθυρος  και  δυστυχώς δεν υπήρχε βιντεοσκόπηση.

-Πλήθος  πιστών  ανέβηκε στη Μπουνάσια (όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες), παρακολούθησε με ευλάβεια την  θεία λειτουργία, έγινε αρτοκλασία και ο Σεβασμιότατος είπε λίγα λόγια  ουσίας για το μοναστήρι.

-Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Δεσκάτης  (Δημήτριος Καραστέργιος) με δημοτικούς συμβούλους,  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουριάς (Γεώργιος Κόντος) και πλήθος πιστών από Παλιουριά και τις γύρο περιοχές.  

-Μετά το τέλος της  θείας λειτουργίας,  από τον εξώστη  (στο μέρος που  συντηρήθηκε - ανακαινίστηκε)  ο κ. Μεταξιώτης Ελευθέριος,  είπε λίγα λόγια για την ιστορία του μοναστηρίου και στη συνέχεια η Ηγουμένη (Θεολογία) μίλησε  εκτός των άλλων και  για την ανάγκη να  βοηθήσουμε  όλοι μας,  από όποια θέση κι αν  είμαστε (Δημοτικές,  Τοπικές αρχές κ.α.),  ώστε να ξαναλειτουργήσει το  ιστορικό μοναστήρι.
     
-Ο δρόμος σε πολύ καλή κατάσταση, βοήθησε ν’ ανέβουν αρκετοί πιστοί και για πρώτη φορά , έστω και με δυσκολία, ανέβηκε λεωφορείο.  Ο συγχωριανός  μας  Μιχάλης Πετσούλας  διέθεσε  εκσκαφικά  μηχανήματα  για την διάνοιξη του χώρου γύρο από τη μονή   και  δημιούργησε νέες θέσεις πάρκινγκ.

-Γυναίκες  είχαν ετοιμάσει   γλυκά, εδέσματα, αναψυκτικά και καφέ  που μοιράστηκαν στους παρευρισκομένους   μετά  την εκδήλωση.

-Προσωπικά πιστεύω  για ότι είδαμε σήμερα (πλήθος πιστών)  την αρχή έκανε ο  μοναχός της Μονής Οσίου Νικάνορα ( π. Τιμόθεος) που συχνά ανεβαίνει στη Ευαγγελίστρια  για λειτουργία και κατοίκων της Παλιουριάς  που με προσωπικές  προσπάθειες  άρχισαν να γίνονται  θείες λειτουργίες  στο μοναστήρι  πιο τακτικά.

-Μάλλον  ήρθε  ο καιρός να τελειώσει η ασφαλτόστρωση του υπόλοιπου δρόμου, να τοποθετηθεί ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευαγγελίστρια, να επανέλθει το τέμπλο με τις εικόνες  και να εγκατασταθούν μοναχοί /χές, γιατί είναι από τα παλαιότερα  θρησκευτικά μνημεία της περιοχής και όχι μόνο.-

-Ακολουθούν ενδεικτικές εικόνες της ημέρες .-

opaliouriotis.gr








3 σχόλια:

  1. Θερμα συγχαρητηρια την Αγια ηγουμενη Θεολογια για την πρωτοβουλια της να τελεσθει θεια λειτουργια την ιστορικη Ι.Μ. Ευαγγελιστριας.Τη γνωριζω απ τα μαθητικα μας χρονια στο Γυμνασιο Δεσκατης.Ευχομαι να ειναι παντα καλα και να προσευχεται για ολους μας.Θερμα συγχαρητηρια στο φιλο Στεργιο για τη βιντοοκαλυψη της τελετης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ θερμά Ioan Pap, είναι κρίμα να έχουμε τέτοιο θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή μας και να μην το προβάλουμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20:03

    Το μοναστήρι της βουνασσας αιώνια θα κατοκοιται από αγγέλους μοναχούς. Αγιασαν μοναχοί σε αυτό . Θα είναι μια αέναη εικόνα του παρελθόντος που θα έχει την μοναδική ομορφιά ενός αρχαίου '' φάντασμα '' Μοναστηρίου. Μόνο αγγελοι νοερά θα το κατοικούν γιατί έτσι θέλησε η Παναγία. Δεν είναι τυχαίο που πέρασε τόσα πολλά Αλλά έμεινε αλωβητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *