menu

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πέτρος - Λούκας Χαλκιάς

-Ο Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς γεννήθηκε στο Δελβινάκι της Ηπείρου το 1934. Όπως έχει πει «πέντε γενιές τώρα καθεμιά
τους βγάζει κι από ένα κλαρίνο υποχρεωτικά»
-Το 1945, έντεκα (11) χρονών ξεκίνησε να δουλεύει ως μηχανικός αυτοκινήτων.  Ήταν απόφαση του πατέρα του να
μη μάθει κλαρίνο όπως αυτός γιατί όπως έλεγε δεν θα μπορούσε να ζήσει την οικογένειά του όπως ήθελε. Όμως ο Πέτρος είχε ήδη αγαπήσει το κλαρίνο. Έτσι μία μέρα κατασκεύασε το ↴↴↴πρώτο του κλαρίνο από το ξύλο ενός δέντρου και άρχισε να μαθαίνει κρυφά μόνος του.

-Ο πρώτος που τον άκουσε ήταν ο παππούς του που περνούσε τυχαία από το «λάκκο» όπου έπαιζε συνήθως.  Από περιέργεια κατέβηκε να δει ποιος έπαιζε έτσι και προς μεγάλη έκπληξη είδε τον εγγονό του. Με τη βοήθειά του ξεκίνησε μαθήματα με «το καλύτερο κλαρίνο του Ζαγορίου» τον Φίλιππα Ρούντα. Η πρώτη του «επίσημη» εμφάνιση ήταν σε ένα γάμο. Έπαιζε το καλύτερο τότε συγκρότημα, τα «Τακούτσια», όπου έπαιζε ο Φ. Ρούντας.  Ο γάμος ήταν 20 Αυγούστου στα Δολιανά. Είχε περάσει αρκετά η ώρα όταν ο Φίλιππας «έπεσε κάτω από το μεθύσι» την ώρα της πρόβας. Ανάστατοι οι άλλοι παίκτες του συγκροτήματος μετά από προτροπή του φώναξαν τον 11χρονο Πέτρο να παίξει στη θέση του δασκάλου του. Σαστισμένος από αυτήν την κατάσταση ο Πέτρος ξεκινάει να παίζει και όλοι θαυμάζουν το μικρό «κλαριντζή» που παίζει όπως ο Φίλιππας.  Έτσι έπαιξε λίγες φορές μετά από αυτό μαζί με τον Φ. Ρούντα ως 2ο κλαρίνο. 

-Τον ίδιο χρόνο παίρνει την απόφαση να πάει στην Αθήνα (όπου έπαιζε κλαρίνο ο πατέρας του) για να παίξει σε ένα γάμο όπου τον είχαν καλέσει μαζί με ένα συγκρότημα. Την ώρα της πρόβας τυχαία τον ακούει ένα παρουσιαστής Ραδιοφωνικής εκπομπής και του προτείνει να παίξει στο Ράδιο σε μία εκπομπή.

-Το όνομά του είναι Πέτρος Χαλκιάς. Μετά από ένα τυπογραφικό λάθος στον πρώτο του δίσκο όμως (όπου είχε γραφεί Τ. Χαλκιάς αντί Π. Χαλκιάς) ο Πέτρος αποφάσισε να ονομάζεται Πέτρο-Λούκας από το όνομα του παππού του Λουκά Χαρισιάδη.

-Πήγε στην Αμερική για μια εβδομάδα για τη δημιουργία ενός δίσκου δώδεκα τραγουδιών και έμεινε στην Αμερική για είκοσι χρόνια και το καλοκαίρι του 1979 γύρισε στην Ελλάδα. Το βράδυ εκείνο, που έφτασε,  γινόταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μία «σύναξη κλαρίνων». Εκεί έπαιξε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στην Ελλάδα και  φυσικά κράτησε τον κόσμο πάνω από μία ώρα περισσότερο από το επιτρεπόμενο.

-Στην Αμερική αναγνωρίστηκε και έπαιξε για πολλά χρόνια αποδεικνύοντας στα "μεγαλύτερα κλαρίνα" πόσο πιο όμορφη και περίτεχνη είναι η παραδοσιακή μας μουσική αφού επανειλημμένα  έπαιξε γυρίσματα από τραγούδια της Ηπείρου που κανένας μουσικός στην Αμερική δεν μπόρεσε να συνοδέψει.
 Ακόμα και σε μια ξένη χώρα ο Πέτρο-Λούκας κατάφερε να διαφυλάξει και να διαδώσει τη μουσική μας και να κάνει πολλούς να τη λατρέψουν όπως της άξιζε.

-Η ζωή του αποτελεί μια συλλογή στιγμών κάθε μια από τις οποίες είναι στενά συνδεδεμένη με τη μουσική. Τα ακούσματά του από κλαρίνο ξεκίνησαν από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής του και τον έκαναν να το αγαπήσει "σαν άνθρωπο". Πολλές φορές ως παιδί ή ως έφηβος προτίμησε να κρατήσει ιδιαίτερες στιγμές με το αγαπημένο του μουσικό όργανο κάτι που όπως λέει τώρα, χαριτολογώντας, έκανε τους συνομήλικούς του να τον παρεξηγήσουν.

-Είναι εγγονός του Κίτσιου Χαρισιάδη από τη μάνα του, γαμπρός του Βασίλη Μπαζή από το σόι της γυναίκας του και γιός του Χαλκιά, οπότε δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερες βάσεις για να παίξει το καλύτερο ηπειρώτικο κλαρίνο και όχι μόνο.

-Το 1999 η UNISEF  δημιούργησε ένα άλμπουμ με μουσικές απ’ όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα επέλεξε τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά και έπαιξε οργανικούς σκοπούς (Σκάρος-μοιρολόι-Μπεράτι-Μαύρα μου χελιδόνια-Τι κακό έκανα ο καημένος-Διάλογος κλαρίνου με λαούτο-Κοφτός-Παλαμάκια-Σαμαντάκας, και έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ με το κλαρίνο του και μεταφράστηκε  σε αρκετές γλώσσες.

-Ευτυχώς σήμερα  πολλά νέα παιδιά ακολουθούν τα μουσικά μονοπάτια του Πέτρο Λούκα Χαλκιά, βέβαια μεγάλο μερίδιο έχουν τα μουσικά Γυμνάσια, που διδάσκουν γνήσια δημοτική μουσική. -

Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *