menu

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Χρώμιο Κοζάνης)

-Εξερευνώντας το όρος Βούρινο, μόλις 4 χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Χρώμιο, σε ένα ολοκληρωτικά βουκολικό τοπίο, πνιγμένο στο πράσινο και γεμάτο με ασβεστολιθικά
και πυριτικά πετρώματα, μπορείτε να φθάσετε στο Μουσείο 
Μακεδονικού Αγώνα, ένα Μουσείο ιστορικής μνήμης, που θα σας εντυπωσιάσει.
-Ήταν το 1878, όταν στην περιοχή του ↴↴↴όρους Βούρινο, 37 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, στο μικρό ομώνυμο κτηνοτροφικό χωριό, έγινε η επανάσταση της επαρχίας Ελίμειας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ένωση με την Ελλάδα.

-Εδώ οι καπεταναίοι της Δυτικής Μακεδονίας, οι οπλαρχηγοί, οι προύχοντες, οι ρασοφόροι, επώνυμοι και ανώνυμοι άνθρωποι του λαού, «άδραξαν τα όπλα και ύψωσαν τα φλάμπουρα και σχημάτισαν στο όνομα του έθνους την προσωρινή Κυβέρνηση της εν Μακεδονία επαρχίας Ελιμείας», που εκλέχτηκε «υπό πάντων των συνεπαρχιωτών» με πρόεδρο τον Κοζανίτη Προύχοντα Ιωάννη Γκοβεδάρο και Γενικό Γραμματέα το φλογερό δάσκαλο από την Αχρίδα, Καστοριανό Αναστάσιο Πηχεών. Ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ευγένιος ευλόγησε τον ξεσηκωμό και ο πολέμαρχος Ιωσήφ Λιάπης παρέταξε 500 εθελοντές με προοπτική να τους πενταπλασιάσει. 
«Στου Μπούρινου την κορυφή με την αντάρα την πυκνή 
εκεί ’ναι οι κλέφτες οι πολλοί αρματωμένοι στο φλουρί
εκεί να πάνε το ψωμί οι λεβεντάδες οι Σφιλτσνοί
εκεί θα πάνε το κρασί οι λεβεντάδες οι Σιατσνοί
και ρακί μεταβγαλμένη για να είναι μεθυσμένοι.»

-Η επανάσταση αυτή ήταν η πρώτη οργανωμένη ένοπλη αντίσταση του Μακεδονικού Ελληνισμού, που συνεχίστηκε μέχρι το 1908 για τη διάσωση της Μακεδονίας.

-Προς τιμήν των αγωνιστών εκείνων, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία όλων των Μακεδόνων, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών του Νομού Κοζάνης, διαμόρφωσε ολόκληρο τον χώρο, μετατρέποντάς τον σε ένα υπαίθριο μουσείο τουλάχιστον 70 στρεμμάτων Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, στο Βούρινο, κοντά στο χωριό Χρώμιο, που απέχει 12 χιλιόμετρα από την Αιανή, παρουσιάζει πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού είναι αφιερωμένο στους Μακεδονομάχους ήρωες, που πολέμησαν γενναία για την ελευθερία τους και στεγάζει ιστορικά κειμήλια από την επανάσταση του 1878.

-Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μοναδικό απομεινάρι ζωής του χωριού Βούρινου, ήταν τελείως ερειπωμένη όταν αποφασίστηκε η αναπαλαίωσή της. «Σε τούτον τον Ναόν, την Άγια τούτη Λαύρα της Μακεδονίας, στα 1878, Φεβρουαρίου 18 λειτουργήθηκε η Λευτεριά. Το κερί σου ας είναι αγιοκέρι μνήμης» είναι γραμμένο στον τοίχο δεξιά από την κυρία είσοδο. 

 -Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, αναδείχτηκαν οι εξαιρετικές της τοιχογραφίες, και έγινε το επίκεντρο του Μουσείου. Το χώρο στολίζουν μαρμάρινες επιγραφές σε μικρά αψιδωτά, αριστερά και δεξιά, γνωμικά και επιγράμματα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και ιστορίας. 

 -Κάθε χρόνο την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Σύνδεσμο γραμμάτων και Τεχνών του Νομού Κοζάνης η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα. Δεκάδες επίσημοι, που εκπροσωπούν την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, πλήθος κόσμου και χορευτικά συγκροτήματα του Συνδέσμου πλαισιώνουν την εκδήλωση.

Πληροφορίες : ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ Χρώμιο Κοζάνης,     
                            Τηλ. 24610 33978 Κιν. 6976926897 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *