menu

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ρουγκατσάρια Παλιουριάς 01-01-2013

-Πρωτοχρονιά σήμερα (1-1-2013) και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παλιουριάς αναβίωσε το έθιμο  με τα
ρουγκατσάρια, τα οποία είχαν αρκετά χρόνια να  γίνουν.
 -Τα ρουγκατσάρια ντύθηκαν στο Δημοτικό σχολείο (18 άτομα) όπως.......
παλιά με τους   παπά, παπαδιά,  Αλής, Αρχοντάδες, Μπούλες, Χωροφύλακας, Γιατρός, Νοσοκόμα, Στρατιωτικός και ο Κατσιούλης.

-Την 10,50΄ώρα ξεκίνησαν και φθάνοντας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, αφού πήραν την ευλογία από τον παπά  τους !!!!!!!  έγινε η έναρξη της εκδήλωσης.

- Όπως ορίζει το έθιμο ξεκινάνε από το σπίτι του παπά, αλλά ο Παπακώστας (Μπέλτσιος) μας άφησε το 2011, οπότε ο επόμενος σταθμός ήταν το σπίτι του προέδρου (Μπόλλος Αθανάσιος) ο οποίος μας περίμενε με τσίπουρο, κόκκινο κρασί, τηγανιά, γλυκίσματα κ.λ.π. και ήταν συγκινητική στον ίδιο χώρο  η παρουσία του παπαδημήτρη (Καφετζής) από το Νεοχώρι ο ποίος την ημέρα της Πρωτοχρονιάς λειτούργησε στον Άγιο Νικόλαο, όπως επίσης και άλλες φορές γιατί αναπληρώνει τον εκλιπόντα Παπακώστα.

-Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι επισκέψεις στα σπίτια  και καταστήματα του χωριού από τον κεντρικό δρόμο πρώτα και συνέχεια όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια, ακολουθούμενα συνέχεια από τα πιτσιρίκια του χωριού.

-Ο κόσμος υποδέχθηκε τα ρουγκατσάρια   με πολύ αγάπη και ενθουσιασμό, προσφέροντας πρώτα τις ευχές τους για Καλή Χρονιά με υγεία, άφθονο τσίπουρο, κόκκινο κρασί, πολλά εδέσματα (βασιλόπιτες, τηγανιές, σουρβούπιτες, ψητά κρέατα κ.λ.π.) και γλυκίσματα (τα κλασικά τσικουλατάκια - μαργαρίτες (φουντάνια), καραμέλες, λουκουμάδες, παραδοσιακές γλυκόπιτες κ.λ.π.).

-Ο Αλής με τα κουδούνια, τις λιποθυμίες του, οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό και οι ευλογίες του παπά για να σηκωθεί ο Αλής, το κλέψιμο της μπούλας ή άλλης γυναίκας από τον Κατσιούλη,  σε διάφορα σημεία της πορείας της εκδήλωσης ήταν κωμικές και ανεπανάληπτες.

-Αφού τελείωσε η επίσκεψη στα σπίτια του χωριού στις 15,00΄ώρα επέστρεψαν χορεύοντας και τραγουδώντας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου  απ΄ όπου ξεκίνησαν.

-Ήδη στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι του χωριού  και τα υποδέχθηκαν με  ενθουσιασμό, τραγούδια και μπήκαν στο χορό  που είχαν ξεκινήσει τα Ρουγκατσάρια.

-Παράλληλα ο σύλλογος είχε τραπέζια – καρέκλες με τσίπουρο, κρασί, γλυκίσματα και  δυο καζάνια με φρέσκες και ζεστές τσιγαρίδες. Τις δύο  μεγάλες βασιλόπιτες αφού τις ευλόγησε ο παπαδημήτρης μοιράστηκαν στους κατοίκους.

-Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το σούρουπο και έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι, οι ηλικιωμένοι γιατί είχαν χρόνια να δουν τα ρουγκατσάρια και οι νεώτεροι γιατί όπως έλεγαν ήταν τόσο όμορφα, δεν ήξεραν το έθιμο και υποσχέθηκαν να το συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια.

-Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν εκτός από την οργάνωση που ήταν άριστη γιατί συνδυάστηκαν ταυτόχρονα τρεις εκδηλώσεις (ρουγκατσάρια -  γουρνοχαρά  και κοπή βασιλόπιτας ) η διάθεση, η συμμετοχή του κόσμου, βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες γιατί ήταν ηλιόλουστη ημέρα.

-Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και συμμετέχοντες για την αναβίωση του εθίμου.- 


-Χρόνια Πολλά  και Καλή Χρονιά !!!

opaliouriotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *