menu

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Λίμνη του Ιλαρίωνα

-Στις 13 Ιουλίου 2012 η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του
φράγματος και την έναρξη πλήρωσης της λίμνης, ο ακριβής χρόνος που θα χρειαστεί για να γεμίσει η λίμνη θα εξαρτηθεί από το πόσο υγρή θα είναι η χρονιά, υπό φυσιολογικές
συνθήκες  σε έξι (6) μέχρι οκτώ (8) μήνες  . θα έχει επιφάνεια 21,9 τετ. χλμ. μήκος 35 χιλ. και χωρητικότητας 412 εκατομ. κ.μ.,  δεν απέχει παρά 2-3 χλμ. από τη ΝΔ όχθη της λίμνης Πολυφύτου, στη γέφυρα του Ρυμνίου Κοζάνης.  Ο σταθμός παραγωγής που έχει

εγκατεστημένη ισχύ 150MW αναμένεται να αρχίσει τη δοκιμαστική λειτουργία του σε ένα χρόνο περίπου.

-Το φράγμα κατασκευάστηκε από αμμοχάλικο ποταμού, έχει αργιλικό αδιαπέραστο πυρήνα, ο όγκος του είναι 8.800.000 κ.μ. με μέγιστο ύψος από την θεμελίωση 130 μέτρα και το μήκος στη στέψη του είναι 540 μ.
-Το έργο περιλαμβάνει τις εξής κατασκευές: σήραγγα εκτροπής, δύο σήραγγες εκχειλιστών με θυροφράγματα, σήραγγα εκκενωτή πυθμένα, σήραγγα προσαγωγής, σήραγγες αποστραγγίσεων, φρεάτιο θυροφραγμάτων, οδικές σήραγγες. Εκτός από τον κυρίως σταθμό, προβλέπεται και μικρός ΥΗ σταθμός ισχύος 4,5 MW, στην έξοδο του εκκενωτή πυθμένα, για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής 4,5 κ.μ. νερού ανά δευτερόλεπτο.

-Το φράγμα του Ιλαρίωνα είναι το έκτο κατά σειρά  του Αλιάκμονα μετά από τα  αντίστοιχα υδροηλεκτρικά έργα Πολυφύτου, Σφηκιάς, Ασωμάτων, Αγίας Βαρβάρας και Μακροχωρίου.


-Το  φράγμα του Ιλαρίωνα και το αντίστοιχο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, είναι  έτοιμο μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, αφού πρέπει να σημειωθεί ότι άρχισε το 1991, διακόπηκε η κατασκευή το 1996, για να ξαναρχίσει το καλοκαίρι του 2003. 


-Με τη δημιουργία της εν λόγω λίμνης όλοι ελπίζουμε, εκτός από τα οφέλη του φωτισμού, και στην τουριστική ανάπτυξη στις γύρω απ’ αυτή περιοχές, (Ελάτη, Παναγιά, Παλιουριά, Δήμητρα,  κ.λ.π). Ο επισκέπτης  της λίμνης  μπορεί   εύκολα να συνδυάσει και σύντομες διαδρομές  στα μνημεία και τις τοποθεσίες της περιοχής, όπως Μονή Αγίου Νικάνωρος (Ζάβορδα), Παναγιά Τουρνικίου (Παλιοπαναγιά), η οποία μετακινήθηκε λόγω του έργου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας Βουνάσσας που  ευρίσκεται σε υψόμετρο 1.000μ. , να  περπατήσει την καταπράσινη  Βουνάσσα  με έλατα και άγρια ομορφιά, αγναντεύοντας την Κοζάνη, τη Βασιλίτσα, τα βουνά της Πίνδου, τα Μετέωρα, τον κάμπο της Φιλουριάς, , τ΄ Άγραφα, σε ένα ατέλειωτο ταξίδι στην όμορφη Ελληνική Γη.

                                                         


-Η λίμνη Ιλαρίωνα παίρνει το όνομά της από το μοναστήρι του Ιλαρίωνος Αιανής Κοζάνης, δίπλα στο οποίο κατασκευάστηκε το φράγμα και είναι η νεώτερη λίμνη της χώρας. -


Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *